Hlavní obsah

Začala demolice zámečku českých peciválů

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jablonci nad Nisou začala tento týden definitivně demolice takzvaného zámečku Schlaraffia. Objekt z roku 1909, v němž se scházel stejnojmenný pánský spolek, česká obdoba anglického klubu peciválů, likviduje jablonecká firma Malina Safety. Zámeček totiž stojí v areálu firmy a ta chce místo něj postavit provoz pro vlastní rozvoj.

Foto: Magistrát Jablonec nad Nisou

V květnu ještě demolici zarazila policie, teď už ale bagry odstraní zámeček definitivně.

Článek

Malina Safety začala s bouráním už letos v květnu. Demolici ale tehdy zarazila policie, která začala prověřovat, zda k ní nedochází nelegálně. Tehdejší vedení jablonecké radnice totiž tvrdilo, že se proti povolení k odstranění stavby odvolalo.

„Nyní už je demoliční výměr platný. Nabyl právní moci, může se tedy bourat. Vše je právně v pořádku,“ potvrdila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Firma získala zámeček i s pozemkem okolo něj už v roce 2006.

„Už tehdy jsem jasně deklaroval zájem využít pozemek pod budovou jako stavební parcelu pro budoucí rozvoj naší podnikatelské činnosti,“ uvedl jednatel společnosti Radek Malina s tím, že nabízel městu i jiným zájemcům, ať si zámeček rozeberou a postaví ho jinde. Zájem o to ale nebyl.

Jablonec letos znovu, už podruhé, poslal na ministerstvo kultury také návrh na prohlášení zámečku kulturní památkou. Ministerstvo ale návrh opětovně odmítlo a na základě tohoto rozhodnutí pak liberecký krajský úřad vydal rozhodnutí, kterým zamítl odvolání města proti původnímu demoličnímu výměru.

Zámeček, stojící u jabloneckého autobusového nádraží, byl postaven v roce 1908 coby sídlo jednoho z klubů celosvětového pánského spolku Schlaraffia. Stavba v historizujícím stylu byla výjimečná účelem, kvůli němuž vznikla. Pánský spolek si totiž nikde jinde ve světě sídla nestavěl, obvykle si je jen pronajímal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám