Hlavní obsah

Začal podzim, skončilo abnormálně teplé léto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V neděli začal astronomický podzim. Slunce v 11:51 vstupuje do znamení Vah a nastává podzimní rovnodennost. Prakticky to znamená, že noc a den jsou stejně dlouhé. Denních hodin bude ale v příštích třech měsících stále ubývat. Češi mají za sebou velmi teplé léto. Podzim však nastoupil v souladu s kalendářním rokem.

Článek

Střídání ročních období je způsobeno sklonem zemské osy v úhlu 23,5 stupně. Při putování kolem Slunce se proto k němu pravidelně přiklání a odklání severní a jižní polokoule. Když je ke Slunci přikloněna severní polokoule, je v Česku léto, je-li přikloněna polokoule jižní, je zima.

Projevuje se to tak, že Slunce v zimě vystupuje jen nízko nad obzor a většina slunečního záření dopadá na jižní polokouli. V okamžiku zimního slunovratu, který letos nastane 22. prosince, se Slunce nachází přímo nad jižním obratníkem Kozoroha. V období zimního slunovratu jsou proto nejkratší dny a nejdelší, až šestnáctihodinové noci.

Češi mají za sebou velmi teplé léto

Češi mají za sebou teplotně nadnormální léto s obvyklým přídělem srážek. Na rozdíl od loňského roku, kdy se typicky letní počasí protáhlo až do konce září, letos nastoupil podzim v souladu s kalendářním rokem.

Meteorologové předpovídají, že se z posledních dnů babího léta budou lidé těšit už pouze o nadcházejícím víkendu. Chladnější začátek školního roku zřejmě ukončil téměř roční období, kdy teplotní průměry převyšovaly dlouhodobé normály.

"V červnu se průměrné měsíční teploty vzduchu na většině území Česka pohybovaly dva až tři stupně Celsia nad normálem. Měsíční srážkové úhrny byly normální, vyskytovaly se ale silné bouřky, které na některých místech způsobily lokální záplavy," popsal první letní měsíc meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Luboš Moravčík. Teplejší než konec června byly jeho první dvě třetiny, kdy v Praze třikrát překročily teploty tropickou třicítku.

Červenec i srpen teplotně nad normálem

V červenci se průměrné měsíční teploty vzduchu pohybovaly jeden až dva stupně nad dlouhodobým normálem. Hlavně na začátku druhé poloviny měsíce Česko potrápily vysoké teploty, které se v odpoledních hodinách šplhaly vysoko nad 30 stupňů. V pražském Klementinu tak třikrát za sebou padl teplotní rekord.

Srpen byl opět teplejší, než je obvyklé pro druhou polovinu prázdnin, a to o jeden až dva stupně. Na konci měsíce se ovšem prudce ochladilo.

Měsíční příděl srážek byl sice normální, ale kolem 20. srpna zasáhly Česko přívalové deště místy provázené silným větrem. Srážky konce prázdnin alespoň částečně vyrovnaly deficit vody v půdě, který vznikl už počátkem jara, přesto v některých lokalitách sucho panuje dosud.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní prázdniny zakončí chladný víkend

Poslední prázdninový víkend si Češi sluníčka a vysokých teplot, na které si zvykli během července a srpna, ve své vlasti neužijí. Maximální teploty se budou...

O víkendu bude krásně, pak se ochladí

Konec týdne bude kromě studených jiter ještě teplotně příjemný, pršet by nemělo. V pondělí by mohlo být až 24 stupňů. Od úterý se však ochladí až o šest...

Výběr článků

Načítám