Hlavní obsah

Zablokují odbory i Sněmovnu? Asi ne, ČSSD chce projednat Promopro

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naruší odborářské protesty jednání Sněmovny? I když odboráři připravující čtvrteční stávku odmítají prozradit, kde a kdy budou blokovat dopravu v hlavním městě, z jejich prohlášení o „blokádě papalášů“ se dá odhadnout, že protesty budou namířeny i proti dolní komoře.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Snad jen na první schůzi Sněmovny přišli všichni zákonodárci a nikdo se neomluvil.

Článek

Sněmovna má právě tento týden schvalovat Hegrovu zdravotnickou reformu, patřící do bloku zákonů, které jsou důvodem odborářských protestů.

Poslanci budou v Praze již od úterý, protože se bude pokračovat v jednání, které Sněmovna zahájila již před týdnem. Na čtvrtek, kdy bývá nejvíce času věnováno písemným i ústním interpelacím, je především naplánována mimořádná schůze, na které by měli objasnit ministři Alexandr Vondra a Miroslav Kalousek okolnosti kolem kauzy Promopro.

„Nevidíme důvod k tomu, aby se schůze opět překládala, protože ministr Vondra již není v nemocnici. Navíc máme velký zájem, právě v souvislosti se stávkou, na možnosti interpelovat premiéra i členy vlády,“ řekl Právu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle něho by neměla nastat situace, že by se Vondra s Kalouskem do Sněmovny nedostavili z důvodu blokády: „Speciálně těmto dvěma ministrům by odboráři průjezd jistě uvolnili.“

Půjdou pěšky

Potíže nebude nefungující doprava dělat té části poslanců, kteří z nedaleké Nerudovy ulice docházejí do Sněmovny pěšky. Hůře na tom budou ti, kteří bydlí v druhé ubytovně na Vinohradech a i ostatní, kteří mají bydliště roztroušené po celém hlavním městě.

„Žádný krizový scénář na čtvrtek nepřipravujeme. Poslanci již budou v Praze a cestu po městě si nějak zorganizují,“ řekla šéfka komory Miroslava Němcová (ODS) včera Právu. Jak doplnila, dosud neobdržela žádnou omluvu související se čtvrtečním jednacím dnem.

Pokud by se situace změnila, pak Němcová připustila, že by Sněmovna mohla ve čtvrtek zůstat prázdná.

„Kdyby někdo přišel s obavou, že ve čtvrtek bude obtížné, aby poslanci přišli do Sněmovny, pak by se muselo domluvit politické grémium, tedy předsedové poslaneckých klubů s vedením Sněmovny, jak schůzi zorganizovat. Zda tedy vyjmout čtvrtek z jednacích dnů s tím, že bychom pokračovali v pátek a pak i příští týden,“ uvedla Němcová.

Podle ní zatím žádný z politiků čtvrteční situaci neřeší. Těžkou hlavu ale bude mít nejspíš kancléř komory, který, pokud by se poslanci rozhodli jednat bez přerušení, bude muset zajistit plný chod komory, tedy dopravit včas na Malou Stranu všechny nezbytné zaměstnance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám