Hlavní obsah

Za Valentu zabojují o Senát pražský exprimátor Koukal i cyklista Regec

Právo, rsk

Prvních pět kandidátů Strany soukromníků ČR do senátních voleb v roce 2016 představil ve čtvrtek senátor Ivo Valenta. V Praze 11 bude kandidovat bývalý pražský primátor a exsenátor za ODS Jan Koukal, v Blansku bývalý reprezentant v silniční cyklistice a stávající senátor Jozef Regec, který v roce 2010 kandidoval jako nezávislý za ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor a majitel Synotu Ivo Valenta

Článek

V Praze 6 půjde do boje místopředseda Soukromníků a exnáměstek z resortu průmyslu a obchodu Bedřich Danda, v Olomouci historik a bývalý děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého Ivo Barteček a v Praze 10 prezidentka Nadačního fondu Kapka Naděje Vendula Pizingerová (dříve Svobodová).

„Stavíme kandidátky podle toho, jak jsou lidi kvalitní, oblíbení ve svém okolí a co mají za sebou. Uděláme všechno pro to, abychom byli úspěšní a abychom k panu Valentovi přidali minimálně deset dalších senátorů nebo alespoň tolik, abychom byli schopni v Senátu vytvořit vlastní klub (tj. minimálně pět),“ řekl ve čtvrtek novinářům předseda Strany soukromníků Petr Bajer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Jan Koukal, Vendula Pizingerová, Ivo Valenta a Petr Bajer na tiskové konferenci Strany soukromníků ČR

„Jsem rád, že to začíná být vážné. Strana soukromníků je čerstvý vítr,“ řekl senátor Ivo Valenta. Podle něj se kandidáti musejí připravit na to, že se stanou terčem útoků.

„Vyprdněte se na ně, protože vám nestojí za to. Co vás nezabije, to vás posílí,“ dodal.

Politický harcovník Regec

Regec na dotaz Práva, zda pro voliče bude věrohodný jeho posun z kandidátky KSČM do zastupitelstva Černé Hory přes ČSSD a SPOZ po Soukromníky, odvětil, že je potřeba jeho politické působení zasadit do kontextu.

„Za KSČM jsem kandidoval v roce 2006 jako nezávislý na jedenáctém místě, aby mohli vůbec postavit kandidátku, a nebyl jsem zvolen. V roce 2010 jsem kandidoval jako nezávislý za ČSSD, časem jsem musel přijmout politické místo, tak jsem vstoupil do strany. V roce 2013 jsem odešel a chtěl jsem pomoci SPOZ, ale po měsíci jsem byl odejit,“ odpověděl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jozef Regec je víceprezidentem Českého svazu cyklistiky, trenérem mládeže a nově i kandidátem do Senátu.

Regec podle svých slov v současnosti zůstává v klubu SPO, komunistů a Severočechů, protože klub je zbytkový a neškodí.

Ivo Valenta

Podnikatel a majitel loterijní skupiny Synot byl v roce 2014 zvolen v Uherském Hradišti do Senátu jako nestraník za Stranu soukromníků ČR.

Mateřskou společnosti firmy Synot je WCW World Capital Ventures Cyprus Limited se sídlem na Kypru. Valenta zastává post šéfa představenstva.

Od roku 1998 je Valenta občanem a daňovým rezidentem Monaka.

Koukal na dotaz, proč nekandiduje v Praze 6 jako v minulosti, odpověděl, že tehdy v Praze 6 pracoval a že v Praze 11 bydlí. „Takže kandiduji, kde kandidovat mám,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám