Hlavní obsah

Zvířata nejsou lidé, řekli poslanci a odmítli zpřísnit tresty za jejich týrání

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Tresty za týrání zvířat se nezpřísní. Ve středu to odmítli poslanci v rámci novely trestního zákoníku. Sněmovna však rozhodla, že soudy budou moci uložit samostatný trest zákaz chovu zvířat až na deset let, když se někdo dopustí trestného činu v souvislosti s chovem nebo péčí o zvíře.

Foto: Monika Střelková

Tresty za týrání zvířat se nezpřísní.

Článek

Pro novelu trestního zákoníku hlasovalo 176 poslanců napříč politickým spektrem, proti nebyl nikdo. Novela nyní poputuje do Senátu.

Předkladatelé novely navrhovali zvýšit trest za týrání zvířat ze současných pěti let na šest let. Soudy by tím pádem nemohly dávat alternativní tresty, trýznitelům zvířat by hrozilo vězení. K přijetí chybělo šest hlasů.

V původním návrhu byl trest ještě přísnější, za týrání mělo hrozit až osm let vězení.

Bělobrádek: To už je pak ani nebudeme moci mít na vodítku

Část poslanců varovala před tím, že zpřísněním trestu za týrání by se zvířata stavěla na roveň lidem.

„V okamžiku, kdy budeme tu sazbu dávat na stejnou úroveň jako týrání osoby, tak je to nepřiměřené,“ uvedl šéf KDU-ČSL Marek Výborný. V současnosti například osmiletý trest vězení hrozí za vraždu novorozence jeho matkou.

„Nepřiznávejme zvířatům všechna práva, která mají lidé. Mohli bychom se dostávat do absurdních situací; nejen že zvířata budou dědit po svých majitelích, ale nakonec je ani nebudeme moci vodit na vodítku. Jsme lidé a měli bychom se k živým tvorům chovat dostatečně s úctou, ale udržet si odstup,“ přidal se Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž je původním povoláním veterinář. Ten ale nakonec pro zpřísnění trestu na šest let jako jediný z KDU-ČSL hlasoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám