Hlavní obsah

Za soudní průtahy dostanou lidé odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát by měl zaplatit finanční odškodnění lidem, kteří se musejí dlouze domáhat na soudech svých nároků. Poslanci v pátek schválili normu, která to umožňuje. Nyní předpis posoudí Senát.

Článek

O tom, kdo a kolik peněz za soudní průtahy dostane, by mělo podle schváleného předpisu rozhodovat ministerstvo spravedlnosti.

Česko je v evropském kontextu černou ovcí soudních procesů. Soudy jsou přehlceny žalobami, mnohdy však justice přistupuje liknavě k projednávání občanskoprávních a trestněprávních sporů.

Ministerstvo spravedlnosti doufá, že po schválení finančního odškodnění těm, kteří trpí zdlouhavostí soudních procesů, se sníží počet žalob na ČR k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. ČR stojí pomalost soudních řízení každoročně milióny korun ze státního rozpočtu. 

Loni ČR zažalovalo 1370 lidí

Počet žalob podaných na ČR k evropskému soudu podle statistik neustále narůstá. Předloni se zvýšil nejvíc ze všech zemí Rady Evropy. Žalobu tehdy podalo 1370 lidí, což je skoro o 430 více než v předešlém roce. Proti roku 2002 se zvýšilo jejich množství dokonce o 179 procent. "Trend je natolik vzrůstající, že se musela neprodleně přijmout změna," řekl již loni mluvčí ministra spravedlnosti Petr Dimun.

V období let 1993 až 2004 prohrál český stát 41 sporů a vyhrál jediný. Deset soudů skončilo smírem a čtyři lidé svou žalobu stáhli. Naprostá většina případů se týkala nepřiměřené délky soudních řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám