Hlavní obsah

Za poklad století dostal nálezce miliony

Právo, Zdeněk Seiner

Za poklad století označili archeologové depot vykopaný před pěti lety u Chýště na Pardubicku. Po dlouhých diskusích o výši odměny dostal poctivý nálezce za poklad, jehož hodnota je podle znaleckého posudku 23,5 milionu korun, od Pardubického kraje odměnu v dosud unikátní výši – dva miliony.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Takto archeologové denáry většinou nacházeli, obalené hroudou hlíny.

Článek

Nalezené mince historiky a numizmatiky ohromily kvalitou, ražebním leskem a početností. Z oranice bylo vyzvednuto 1669 mincí a mincovních zlomků. Soubor stříbrných denárů z doby počátků české státnosti, objevený v roce 2015, se nyní spolu s fragmentem keramické nádoby, ve které byl uložen, dočkal zařazení mezi kulturní památky.

Nálezce pokladu století dostane dva milióny, podle zákona měl nárok na 11 tisíc

Domácí

„Návrh na zapsání kulturní památky jsem spolu s Lenkou Vostrou z Archeologického ústavu Akademie věd ČR odesílal na ministerstvo kultury před dvěma lety,“ řekl Právu Roman Línek (KPK), náměstek hejtmana Pardubického kraje.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Každý z nalezených denárů byl pečlivě popsán, lokalizován a uložen do igelitového pytlíku.

„Ministerstvo potvrdilo, že poklad z Chýště je významným dokladem historického vývoje, životního způsobu a prostředí společnosti z konce 10. století a jeho význam je celoevropský. Měl by být památkově chráněn pro své řemeslné, umělecké a historické hodnoty,“ dodal.

Poklad je ze zákona majetkem Pardubického kraje, na jehož území byl objeven. „Pro návštěvníky našeho krajského muzea v Pardubicích se připravuje stálá expozice, ve které bude trvale vystaven,“ uvedl Línek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Archeologové při práci s detektory kovů.

„Denárový poklad reprezentuje v ucelené řadě mincovní produkci českého přemyslovského státu v průběhu 90. let 10. století. Je mimořádným dokladem ekonomického potenciálu tehdejší elity,“ popsal význam depotu Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea.

Nález odevzdaný do sbírek Východočeského muzea čítal 780 položek. Při dohledávkách v létě 2016 našli archeologové další stovky mincí a jejich zlomků. Východočeské muzeum depot vystavilo už na podzim 2016 na výstavě Denárový poklad století.

Reklama

Výběr článků

Načítám