Hlavní obsah

Za nevyvěšení vlajky hrozí pokuta až 15 tisíc Kč

Právo,
PRAHA

Vyšší pokuty - až 15 tisíc korun - čekají ty státní instituce, které například u příležitosti státního svátku, významného dne či dne státního smutku vyhlášeného vládou nevyvěsí státní vlajku.

Článek

Až desetitisícová pokuta čeká hříšníky za zneužití, úmyslné poškození či hrubé znevážení státních symbolů, což je o sedm tisíc více než dosud. Předpokládá to vládní novela o užívání symbolů ČR, kterou ve čtvrtek schválil Senát.

Fanoušků, kteří na stadiónech mávají například státní s vlajkou se jménem svého města či oblíbeného hokejisty, se sankce podle člena ústavně-právního výboru Jiřího Stodůlky (KDU-ČSL) netýkají. "Toto zákon skutečně neřeší," řekl Právu.

Odborníci tvrdí, že přestupek fanoušci nepáchají, neboť když třeba mávají vlajkou, na které je napsáno heslo, nechtějí státní symbol zneužít. Za zneužití lze ale považovat například vytištění státního symbolu na vizitku, aby si dotyčný přidal na významu a vypadal jako reprezentant státu. Hrubé znevážení může být i podpálení či roztrhání vlajky. Zkoumání a udělení pokut je svěřeno správnímu řízení.

Podle novely musí česká vlajka viset vždy na nejčestnějším místě, to je z čelního pohledu na budovu vlevo nebo uprostřed podle počtu vyvěšených vlajek. Předloha jde nyní k podpisu prezidentovi republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám