Hlavní obsah

Za MHD půjde v Praze platit mobilem i online

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od příštího roku by mělo být v pražské MHD možné platit jízdné online či prostřednictvím mobilní aplikace. Nutností nebudou ani lítačka či opencard, neboť jízdné půjde nahrát na platební kartu. Zavedení tzv. multikanálového odbavovacího systému v úterý schválili pražští radní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nový systém odbavování má přinést možnost platit za krátkodobé i časové jízdenky prostřednictvím e-shopu a mobilní aplikace. Bude také možné do systému zaregistrovat platební kartu a prokazovat se s ní stejně jako nyní s lítačkou či opencard. Zavedení jednotného odbavovacího systému je podle vedení města nutné i pro plánované úplné sjednocení systémů veřejné dopravy v Praze a Středočeském kraji.

Projekt připravila městská firma Operátor ICT. Podle harmonogramu má ostrý provoz e-shopu odstartovat na konci března příštího roku. Mobilní aplikaci chce Operátor ICT testovat od května a naostro spustit v srpnu. Systém počítá se zachováním současných možností nákupu jízdného včetně klasických papírových kupónů a jízdenek či platby přes SMS.

I přes miliónové náklady má být systém úspornější

Přímé náklady na projekt dosáhnou podle firmy nejvýše 43 miliónů korun, dalších 23 miliónů mají stát navázané úpravy stávajících systémů. Provoz má ročně vyjít na 30 až 42 miliónů korun, zároveň má systém podle vedení Prahy oproti současnému stavu ročně ušetřit až 50 miliónů korun, například na snížení množství SMS jízdenek, za které dopravní podnik platí provize poskytovateli.

Nejnovějším nástrojem pro odbavování cestujících je v Praze karta lítačka, kterou začalo město vydávat od loňského března. Postupně nahrazuje opencard, která v minulosti vyšla na 1,75 miliardy korun a město se kvůli ní stále soudí. Na lítačku lze nyní pouze nahrát časový kupón. Pořízení lítačky vyšlo město podle dřívějšího vyjádření primátorky Adriany Krnáčové (ANO) na 8,2 miliónu korun a měsíční náklady na provoz kartového centra jsou 3,2 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám