Hlavní obsah

Za hlas dostávají lidé v Českém Těšíně tisícovku i více

Právo, Pavel Karban
Český Těšín

I při opakovaném hlasování v Českém Těšíně dochází k nakupování hlasů. Zjistili to zástupci nevládní organizace Transparency International - Česká republika (TIC). Ti vychází z výpovědí lidí. Podle nich se cena jednoho hlasu pohybuje od 1000 do 1500 korun. Hlasy se údajně kupují pro dvě kandidátky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Volby v Českém Těšíně znovu provází mnoho nejasností.

Článek

„Máme informace, že nakupování probíhá ale jiným způsobem než minule. Je to způsobeno tím, že se zvýšila pozornost a tudíž je to pro organizátory mnohem riskantnější,“ popsal vedoucí projektu TIC Stanislav Beránek. Pozorovatelé TIC podle něj monitorují restaurace a herny, ve kterých by mohlo docházet k nakupování hlasů či vyplácení odměn od rána.

„Nyní docházelo ke kontaktům například přes mobilní telefony, odměny zas byly vypláceny ve stáncích či obchodech. Člověk tam normálně přišel jako běžný zákazník a vyzvedl si svoji odměnu,“ řekl Beránek.

Beránek prozradil, že tým pozorovatelů je ve městě už od pátku. A v pátek večer například zaznamenal setkání dvou českotěšínských kontroverzních podnikatelů: bývalého spolupracovníka Mariana Kuśe a bývalého starosty Jindřicha Sznapky.

Policisté bude podezření ještě prověřovat

„O všem, co se tady děje, máme kupu záznamů, které nejprve vyhodnotíme a pokud zjistíme, že je nutné o tom informovat policii, předáme to kriminalistům,“ vysvětlil.

Kromě TIC dohlíží na průběh voleb v Českém Těšíně místní strážníci i policie. Oproti běžné službě je v ulicích navíc asi 20 uniformovaných mužů. „K narušení veřejného pořádku dosud nedošlo,“ ujistil karvinský policejní mluvčí Jaroslav Kus. Řekl ale, že hlídky přijaly v souvislosti s volbami pět oznámení.

„Tři se týkaly srocování většího počtu osob na parkovišti, další dvě pak jedné restaurace. V jednom případě viděla svědkyně, jak nějaká žena předává lidem peníze. Personál podniku ale takovou informaci popřel. Ti lidé tvrdili, že si měnili peníze a jedna slečna že si přišla pro dluh. Vše ještě budeme prověřovat,“ objasnil policejní mluvčí Kus a dodal, že od všech osob si ale policisté vzali osobní údaje.

Trápí i výpadky elektřiny

Podle mluvčí českotěšínské radnice Doroty Havlíkové byla volební účast k 15. hodině průměrná. „Ve dvou okrscích je ale mnohem vyšší než v těch zbývajících,“ naznačila.

Kromě možného nakupování hlasů ale trápí město i časté výpadky elektřiny. „Volební místnosti jsou občas po tmě, stalo se, že předseda volební komise musel svítit baterkou, aby lidé viděli, co za plentou vyplňují,“ prozradila.

Reklama

Výběr článků

Načítám