Hlavní obsah

Za fotky Ratha z vězení inkasoval praporčík pět tisíc

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) mohl za vynesení fotografií obviněného poslance Davida Ratha z vězení praporčík Vězeňské služby Oráčov. Za fotky inkasoval pět tisíc korun. Další pracovník Vězeňské služby měl z informačního systému neoprávněně získat osobní údaje lidí z kauzy Davida Ratha. Oba muži byli obviněni.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Zatýkání podezřelých v případu úniku Rathových fotek z vězení.

Článek

O tom, že má GIBS spadeno na několik konkrétních členů Vězeňské služby, informoval v neděli po poledni v České televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Připustil, že se jedná o dva až tři muže. "Je to výrazné pochybení někoho z Vězeňské služby a ten dotyčný bude potrestán jak kázeňsky, tak pravděpodobně i trestněprávně," uvedl ministr. [celá zpráva]

Jen několik hodin nato informovala inspekce o zadržení dvou mužů právě v souvislosti s únikem vězeňských fotografií. „V souvislosti s šetřením úniku z vězeňského informačního systému byl zadržen jeden příslušník a jeden občanský zaměstnanec vězeňské služby,“ konstatovala mluvčí inspekce Radka Sandorová. [celá zpráva]

Mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová informaci Novinkám potvrdila. Zároveň vyvrátila, že by v případu vynesení Rathových fotografií figurovala ještě nějaká další osoba. „Je to konečné číslo, jde o dva zaměstnance Vězeňské služby Oráčov,“ řekla Novinkám Prunerová.

Zadržení byli propuštěni

Podle mluvčí inspekce Sandorové spolupracovali členové GIBS v akci s krycím názvem Sklepmistr s příslušníky vězeňské služby. Ti ve spolupráci s firmou, jež zabezpečuje vězeňský informační systém, získali informace, které je dovedly k okruhu pachatelů.

K zadržení obou mužů došlo už v sobotu odpoledne, sdělila v pondělí Sandorová. Následně proběhly prohlídky ve věznici Oráčov. "Při těchto prohlídkách byly zajištěny důkazní materiály související s předmětnou věcí, byla provedena řada šetření a výslechů," informovala Sandorová.

V neděli pak bylo proti oběma mužům zahájeno trestní stíhání, a to kvůli přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby v případě praporčíka vězeňské služby. Druhý pachatel je podezřelý z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Pracovníci inspekce zajistili u pachatelů pětitisícovou částku i uniklé fotografie.

"Dne 10. června 2012 (v neděli - pozn. red.) vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů oba obviněné ze zadržení propustil," dodala Sandorová.

Rathovy snímky z litoměřické věznice zveřejnil minulou sobotu deník Blesk. V úterý pak přinesl fotografie dalších sedmi lidí, kteří byli spolu s Rathem obviněni v kauze údajné manipulace zakázek ve Středočeském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám