Hlavní obsah

Za dva měsíce je více případů spalniček než za poslední dva roky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku roku se v Česku vyskytlo už 29 případů spalniček, hlavně v Praze. Všichni nemocní jsou pod kontrolou lékařů. Přesto jsou obavy, že by počet nemocných dětí mohl v příštích týdnech výrazně stoupnout. Plošná infekce ale pravděpodobně nehrozí.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec s vyrážkou během spalniček

Článek

„Z devětadvaceti případů je čtrnáct onemocnění, která k nám byla zavlečena z Ukrajiny. Celkový počet nemocných je za první dva měsíce letošního roku vyšší než za poslední dva roky dohromady, kdy jsme ročně měli vždy do deseti onemocnění spalničkami,“ řekl Právu náměstek ministra zdravotnictví a předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

„V Praze prozatím máme hlášeno 23 případů. Jde o čtrnáct dětí ve věku od jednoho roku do sedmnácti let a devět dospělých. Vzhledem k tomu, že spalničky patří mezi vysoce nakažlivé infekce přenášející se vzduchem, nepodceňujeme je,“ informoval ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy Jan Jarolímek.

Rodiče odmítli očkování, děti se nakazily

Jak informoval, všichni nemocní byli hospitalizováni. Ukázalo se, že devět dětí a tři dospělí nebyli proti spalničkám očkováni. „Bohužel tyto děti nebyly očkovány proto, že očkování v řádném termínu rodiče odmítli,“ dodal.

„Neobávám se plošné epidemie, ale v některých okresech klesá proočkovanost dětí ze sta procent na devadesát a to rozhodně není dobré. Rodiče by si měli uvědomit, že očkování chrání jejich děti, a nepodceňovat jej,“ uvedl Prymula. Stát zatím žádná opatření vůči šířícím se spalničkám nechystá, hygienici ale situaci ve zvýšené míře monitorují.

Projevy onemocnění

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové infekční onemocnění šířící se vzduchem kapénkami nebo přímým kontaktem s infikovanými slinami či hleny. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím.

Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená, až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Vzhledem k tomu, že spalničky jsou označovány za dětskou nemoc, bývá onemocnění u dospělých odhaleno později, spalničky jim tak mohou způsobit vážnější problémy. Onemocnění může zkomplikovat zápal plic, zánět středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánět mozku.

U neočkovaných a oslabených jedinců může průběh onemocnění v extrémních případech skončit až fatálně. Na spalničky není žádný specifický lék. Léčí se pouze projevy onemocnění – horečka a další nepříjemné symptomy.

Co jsou spalničky?
Spalničky se přenášejí přímým kontaktem a také kapénkovou infekcí, když nakažený člověk kašle a kýchá.
Virus dokáže na infikovaných površích přežít až dvě hodiny.
První známky infekce připomínají běžnou virózu – jde o vysokou horečku a příznaky nachlazení, například rýmu.
Na vnitřní straně tváří se objevují bílé tečky.
Po několika dnech nastupuje vyrážka, která se jako první objevuje na obličeji a krku a pak se šíří na trup a končetiny.
Infikovaný člověk může přenést virus na další osoby v období čtyř dnů před objevením vyrážky a čtyř dnů po jejím výsevu.
Největší hrozbu představují spalničky pro neočkované malé děti, u nichž má infekce často těžký průběh, který může skončit i úmrtím.
Spalničky jsou způsobené viry a neexistuje proti nim žádná cílená léčba. Jako ochrana by ale měly stačit dvě dávky vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám