Hlavní obsah

Za drobné delikty by si pachatelé mohli sami navrhnout trest

PRAHA

Pachatelé drobných krádeží, lehkých dopravních nehod či jiných společensky méně závažných trestných činů by si mohli sami navrhnout trest. Pokud přiznají vinu a státní zástupce rozhodne, že jimi navržený trest je přiměřený, uzavřou spolu dohodu o vině a trestu. Navrhuje to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Článek

Cílem novinky, která by mohla začít fungovat počátkem příštího roku, je ulehčit soudům, žalobcům i policistům, kteří by tak měli více času na řešení vážnější kriminality. Z rozhodování o vlastním trestu by byli vyloučeni mladiství. Ostatní pouze v případě, že budou obviněni z činů, u nichž hrozí maximální horní trestní sazba osm let.

Pospíšil chce návrh předložit vládě do konce února, Sněmovna a Senát by ho podle něj mohly přijmout do podzimu.

"Rozhodnutí bude vždy záviset na soudci," zdůraznil Pospíšil. Pokud tedy rozhodne, že řízení proběhne, bude muset pachatel před soud a možnost navrhnout si trest nedostane.

Do jednání budou moct zasáhnout i oběti trestných činů, navrhnout budou moct například výši odškodného.

Čeká se velký zájem

Podobné dohadovací řízení už funguje v USA, Německu, Polsku či na Slovensku. Tam během prvního roku platnosti normy před dvěma lety využilo možnosti přijmout trest bez soudního řízení 3244 obviněných.

Pospíšil předpokládá velký zájem o dohodu bez soudního řízení i v Česku vzhledem k tomu, že 80 procent pachatelů bagatelních trestných činů se k činu doznává.

Když se obviněný rozhodne pro dohodu o trestu, nebude se moct proti němu odvolat. Právě kvůli tomu, aby pachatelé drobných krádeží či nedbalostních trestních činů pochopili všechny aspekty dohody, budou muset být ve všech případech zastupováni advokáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám