Hlavní obsah

Za obří krádež nafty z potrubí Čepra jen vyhoštění

Právo, Patrik Biskup

Šlo o nejsofistikovanější způsob krádeže pohonných hmot z potrubí, jaký byl doposud v České republice odhalen. To řekl policejním vyšetřovatelům bezpečnostní expert státního podniku Čepro o navrtaném produktovodu u Hadačky na severním Plzeňsku, ze kterého zloději ve velkém kradli naftu a benzin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V polovině loňského května zadržela policie přímo na místě tři rusky mluvící muže. Před soudem skončil nakonec jen jeden z nich, 54letý Lotyš Olegs Pogorelovs, který se se žalobcem po přiznání viny dohodl na trestu sedmiletého vyhoštění. Soud minulý týden dohodu stvrdil.

Další dva cizinci trestu unikli. Jeden z nich se krátce po zatčení zbavil pout a policistům utekl, na druhého zase neměli kriminalisté dostatek důkazů, aby ho mohli s krádeží spojit. Soud jej proto propustil z vazby a státní zástupce zrušil jeho trestní stíhání.

Přišlo se na to náhodou

Ze spisu vyplývá, že z navrtaného potrubí byla pod zemí vedena dvousetmetrová odbočka do opuštěné zemědělské budovy, kde se pohonné hmoty stáčely. Na místě našli policisté odstavený kamion, před nímž byl lodní kontejner a vedle něj karavan.

„V kontejneru byl gumový vak o objemu asi 30 tisíc litrů a zrovna se přečerpávaly pohonné hmoty do tisícilitrových barelů umístěných v návěsu kamionu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dagmar Burešová.

Podle soudkyně Ivety Zítkové jejich systém evidentně fungoval delší dobu. „Ale jak dlouho, to už se nedozvíme,“ řekla. Detektivové odhadli, že gang odčerpal pohonné hmoty za stovky milionů korun.

Za sofistikovanou krádež paliva ze skladu Čepra padly až osmileté tresty

Krimi

Podle státní zástupkyně Jany Cimické byl řidičem přistaveného kamionu právě Pogorelovs. „Nejprve zapíral, ale když zjistil, že máme zajištěné stopy jeho DNA z vozidla, přiznal se. Tvrdil, že ho oslovila neznámá osoba, která mu předala klíčky od kamionu a další člověk mu pak sdělil instrukce, kam s ním má jet. Takže jsme to vyhodnotili na organizovanou skupinu,“ uvedla žalobkyně Cimická.

Podle ní byla navrtávka odhalena náhodně. „Policii na podivný ruch upozornil kolemjdoucí, který venčil psa,“ uvedla. S dohodou o vině a trestu nakonec souhlasila, neboť obžalovaný uhradil škodu.

„Poškozené společnosti zaplatil náklady na uvedení potrubí do původního stavu, což bylo v řádech stovek tisíc korun. Pohonné hmoty zajištěné v barelech dostala společnost Čepro zpět,“ dodala Cimická.

Odčerpávali jen takové množství pohonných hmot, aby tlak v potrubí neklesl pod hranici běžných provozních odchylek
soudkyně

Podle soudkyně Zítkové byl Pogorelovs po schválení dohody o vině a trestu eskortován z vazby na letiště. „Měl zajištěnou letenku, takže máme jistotu, že odcestoval,“ dodala.

Zloději měli navrtávku dokonale zvládnutou. „Odčerpávali jen takové množství pohonných hmot, aby tlak v potrubí neklesl pod hranici běžných provozních odchylek. Na to měli speciální měřiče. I bezpečnostní expert Čepra řekl, že šlo o nejdokonalejší způsob krádeže, který kdy podnik odhalil,“ řekla Zítková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám