Hlavní obsah

Úřad vyzve myslivce a rybáře k dobrovolnému opuštění jedovatého olova

Ministerstvo životního prostředí plánuje v příštím roce vyzvat myslivce a rybáře, aby dobrovolně přešli na bezolovnaté střelivo při lovu zvěře a bezolovnatou zátěž při lovu ryb a přispěli svými zkušenostmi k diskusi o odklonu od používání jedovatého olova.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

O dva roky později chce uzavřít s myslivci, rybáři a ochránci přírody memorandum o cestě k postupnému omezení používání olova. Uvádí to ve strategii nelegálního zabíjení a otrav volně žijících živočichů pro příštích deset let s tím, že vyloučení olověných broků z lovu vede relativně rychle ke snížení rizika otrav.

Před měsícem Sněmovna odmítla snahu plošně zakázat v EU olověnou munici, přičemž zákaz by se měl podle navrhovaných unijních pravidel týkat i rybářských olůvek. Podle ministrů by ale plošný zákaz ohrozil obranyschopnost země. Kritici záměru argumentují tím, že užívání střel z oceli, mosazi, bismutu nebo wolframu by zhoršilo bezpečnost střelby a až několikanásobně by ji prodražilo.

Autoři strategie nicméně uvádějí, že náhrada olověných broků netoxickými alternativami je považována za jediné dlouhodobé řešení. „V Evropské unii se odhaduje, že při lovu zvěře se do prostředí vnáší 18 až 21 tisíc tun olova ročně, z čehož asi 14 tisíc tun dopadá do suchozemských stanovišť a zbytek do mokřadů.

Chceme povolit odstřel vlků, horují myslivci pro změnu zákona

Domácí

V případě rybářských olůvek se uvádí vnos dalších dvou až šesti tisíc tun olova ročně,“ uvádí strategie.

Reklama

Výběr článků

Načítám