Hlavní obsah

Pirátské spory Michálka oslabily, míní politologové

Právo, Karolina Brodníčková

Obvinění šéfa poslaneckého klubu a druhého muže Pirátů Jakuba Michálka ze šikany kolegů neprospějí jeho příštím politickým ambicím, míní politologové. Vnitrostátní hlasování o svém odvolání z postu místopředsedy Michálek nakonec ustál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek

Článek

„Oslabuje ho to, pokud bude chtít být ministrem spravedlnosti. Ten problém se týká toho, že se choval arogantně vůči jiným členům strany,“ řekl Právu politolog Josef Mlejnek. Situace neprospěla Pirátům jako celku. „Lidé mají dojem, že je ta strana rozhádaná, a jakákoliv rozhádaná strana spíš ztrácí,“ dodal Mlejnek.

Pirát Michálek ustál hlasování o odvolání

Domácí

Na druhou stranu by podle něj Pirátům nepomohlo, ani kdyby své veřejné internetové fórum, na němž diskuse vedou, uzavřeli. „Ztratili by odlišující se znak,“ míní Mlejnek.

Politolog Jan Bureš vnímá výsledek referenda jako klíčový pro Michálkovu kariéru. „Pokud by ho odvolali z funkce místopředsedy a on by chtěl za dva roky kandidovat na ministra, bylo by pro něj obtížné, aby se ve straně prosadil,“ řekl Právu Bureš.

Michálek je podle Bureše jedním z nejschopnějších Pirátů. „Vystupuje seriózně, kultivovaně, na veřejnost působí spíš dobře. Taková nová strana by si měla zvážit, jestli by neměla politiky, kteří mají pozitivní hodnocení veřejnosti, pro funkce vychovat a udržet,“ dodal.

Čtyři dny trvající internetové hlasování registrovaných Pirátů nakonec o Michálkově odvolání nerozhodlo. Proti se postavilo 371 straníků (48 procent), pro odvolání se vyslovilo 294 (38 procent) a pro odložení rozhodnutí až na lednový celostátní sjezd strany bylo 184 (24 procent). Aby se jedna z variant stala platnou, musela by získat 386 hlasů.

Piráti se do sebe pustili urážkami. Spory bobtnají

Domácí

Funkci místopředsedy Pirátů pozici bude Michálek zastávat jen právě do lednového sjezdu. Na něm se už o znovuzvolení ucházet nebude. Naopak chce zůstat v pozici šéfa poslanců. „V diskusi mě lidé chválili, že vedu klub dobře,“ vzkázal.

Obvinění, která hlasování o jeho sesazení vyvolala, odmítl. „Mám svoje slabé stránky, dělám chyby jako každý člověk, nesnažím se být dokonalý a mám sebereflexi. Našel jsem si kurz emoční inteligence, na který se zapíšu. Omluvil jsem se za jakékoliv chování, které se mohlo někoho dotknout,“ dodal Michálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám