Hlavní obsah

Z maturitních odvolání se stal ping-pong

Právo, Jiří Mach

Hromadná odvolání studentů proti maturitě se změnila v ping-pong. Na straně jedné úřad ombudsmana radí, aby se studenti, neúspěšní při žádosti o přezkoumání výsledku maturity, obrátili na správní soud. Na straně druhé stojí úředníci s tvrzením, že u odvolání nejde vůbec o správní řízení.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové v mnoha případech mohli přetížení úředníci při vyřizování odvolání snadno pochybit a odvolací řízení by se tedy rozhodnutím správního soudu mohlo vrátit na začátek.

„Správní rozhodnutí musí splňovat všechny podmínky, které jsou na to kladeny včetně odůvodnění, uvážení a zohlednění všech námitek, které student má. Není možné, aby student nebyl například informován o tom, že se může seznámit s  podklady pro rozhodnutí, tak jak je to běžné ve správním řízení,“ prohlásila včera v ČT Seitlová.

Krajské úřady byly po skončení státní maturity zahlceny žádostmi o přezkoumání, a to zejména kvůli slohům, jejichž objektivita hodnocení byla zpochybněna. Odvolalo se osm tisíc maturantů, zatím uspělo šest stovek. V případě slohů úřady měly posílat odvolání do Centra pro přípravu maturit (Cermat), které pak mělo vydat doporučení, jestli mají kraje, potažmo Praha, odvolání vyhovět či ne. A pro úřady to prý často bylo jediné směrodatné stanovisko.

„Kraje se musí zabývat všemi námitkami, musí si samy udělat úsudek o tom, co je obsahem rozhodnutí, zda je věcně správné. Nelze jen odkázat na to, že Cermat stanovil něco nějakým posudkem,“ zdůraznila Seitlová.

Podle ní úředníci zásady správního řízení znají, ale kvůli mimořádné situaci je nerespektovali. „V oblasti školské správy ta řízení nejsou obvyklá, nejsou častá. A možná dochází k pochybením také proto, že ti lidé, kteří teď pod určitým tlakem řeší takové množství podání, jsou zavaleni a nevěnují tomu dostatečnou pozornost. Nicméně právo na spravedlivý proces je právem každého a musí být splněno,“ dodala Seitlová.

Právní rozpor

Úředníci ale o své práci nepochybují. Například na pražském odboru školství, kde se sešlo nejvíce žádostí o přezkoumání maturity, celkem 780, si jsou úředníci jisti, že vše řešili standardně se zkušenostmi z předchozího roku a v rámci zákona.

Podle nich se dokonce Seitlová v tvrzení, že jde o správní řízení, mýlí. „Postup při řešení těchto žádostí probíhá podle školského zákona (82), nikoli podle správního řádu,“ vzkázalo tiskové centrum magistrátu.

„V jednotlivých případech byly nejprve prostudovány dostupné materiály, tj. podklady týkající se maturitní zkoušky spolu se stanoviskem Cermatu, s ohledem na žádost o přezkum a její obsah, a každý případ pak projednala tříčlenná komise složená z úředníků odboru. Takže i při velkém počtu žádostí byla každé z nich věnována maximálně možná pozornost,“ tvrdí magistrát. Podle něj se podařilo dosud zpracovat 523 žádostí, z toho 54 kladně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám