Hlavní obsah

Z koronaviru se v Česku dosud uzdravilo šest pacientů

V Česku se z nákazy koronavirem vyléčil šestý pacient. Jde o studentku z Ekvádoru, která byla jako jedna z prvních pacientů hospitalizovaná v Nemocnici na Bulovce. V Česku je zatím 995 potvrzených případů, nikdo onemocnění COVID-19 nepodlehl. Testů bylo od propuknutí epidemie provedeno přes 13.700.

Foto: Petr Horník, Právo

Odběrné místo na zjištění nákazy Covid-19 v areálu nemocnice Na Bulovce.

Článek

Primářka infekční kliniky na Bulovce Hana Roháčová novinářům řekla, že cizinka prošla podruhé testem, který potvrdil její bezinfekčnost, a mohla zařízení opustit. Už v průběhu hospitalizace lékaři informovali, že studentka neonemocněla závažným způsobem. Neměla ale kam odejít do domácí péče stejně jako její kamarádka ze Spojených států, se kterou do Česka přicestovaly z Itálie.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Celkem se v Česku zatím vyléčilo po infekci koronavirem šest pacientů. Vyléčení prvních tří lidí z Děčína oznámili lékaři v pondělí, v pátek se uzdravila žena z Frýdku-Místku. Pátý vyléčený pacient byl také z první vlny nemocných z Děčínska, řekla ČTK ředitelka hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

„Je to první vlna nemocných, ale nepatří do toho rodinného výskytu. Byl sice také na lyžích v Itálii, ale jednalo se o jiný zájezd," doplnila hygienička.

ON-LINE: 995 nakažených. Ruslan přivezl z Číny 5 milionů roušek a 2 miliony respirátorů

Koronavirus

První tři případy nákazy způsobené novým typem koronaviru Česká republika ohlásila 1. března, byl mezi nimi i muž z Děčína, který byl na lyžích v Itálii. Onemocnění se poté prokázalo i v jeho okolí.

Několik pacientů zůstává ve velmi vážném stavu v nemocnicích v Praze a Brně. U pacienta ležícího v kritickém stavu s nemocí COVID-19 ve Všeobecné fakultní nemocnici budou moct lékaři použít experimentální lék Remdesivir. Nemocnice ho ale zatím z USA neobdržela.

Tři propuštění, pět ve vážném stavu

Na Bulovce se lékaři starají o pět pacientů s koronavirem na intenzivní péči, dalších 15 je na standardních lůžkách. Tři pacienty v sobotu nemocnice propustila do domácí izolace.

Roháčová uvedla, že pacienti na intenzivní péči jsou na ventilačních přístrojích a lékaři a další personál jim věnuje velkou péči. Za velmi vážný označila stav sedmdesátnice, která má několik dalších velmi těžkých onemocnění. Uvedla, že se ženu podařilo stabilizovat, ale stejně jako u dalších pacientů na plicní ventilaci o jejích vyhlídkách nechtěla spekulovat.

Nemocnice Na Bulovce garantuje pro péči o pacienty s COVID-19 až 200 lůžek. Z nich 60 bude v režimu intenzivní péče, 54 bude mít plicní ventilace a deset bude dialyzovan, potvrdil ředitel nemocnice Jan Kvaček.

Reklama

Výběr článků

Načítám