Hlavní obsah

Z Kajnara chtějí mít spolustraníci hejtmana

Právo, Novinky, Pavel Karban
Aktualizováno

Ostravský exprimátor a stávající předseda ostravské ČSSD Petr Kajnar povede za rok kandidátku sociální demokracie v krajských volbách v Moravskoslezském kraji. Rozhodli o tom delegáti pondělní krajské konference soc. dem. v Ostravě. Kajnarovi neuškodily ani nedávné kontroverzní výroky k případu údajně ponižovaných seniorů, od delegátů získal drtivou většinu hlasů. Definitivní potvrzení jeho kandidatury musí ještě vystavit celostátní vedení strany.

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Kajnar na krajské konferenci ČSSD

Článek

„Kandidátní listina byla schválena, lídrem byl zvolen Petr Kajnar, který dostal 52 z 54 hlasů napříč všemi okresy,“ řekl po jednání krajské konference ČSSD moravskoslezský předseda strany Tomáš Hanzel.

Podle něj dali členové soc. dem. na kandidátku ty nejlepší z nejlepších. „Lidi, kteří mají nějaký příběh, jenž mohou sdělit jiným. Na druhém místě je primátor Karviné Jan Wolf, na třetím primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký, čtvrtá je Kateřina Chybidziurová, která uspěla na Jablunkovsku a pátý je Jaroslav Dvořák, bývalý starosta Nového Jičína,“ vyjmenoval první pětici.

Kdo by se s noblesou staral o dementní pokálené starce? Lídr ČSSD Kajnar vysvětluje sociální politiku

Domácí

Zvolený lídr kandidátky Kajnar protikandidáta neměl. Přiznal, že kdyby ano, zřejmě by o post lídra moravskoslezské kandidátky ani nestál.

Uvedl, že jeho cílem je, dělat, to, o čem kraj už nějakých 15 let pouze mluví. „Aby se vybudovala nějaká průmyslová zóna pro záchyt případných lidí, kteří by opustili huť nebo doly a nešli do důchodu,” řekl.

Poznamenal, že v budoucnu bude v regionu úplně nový typ průmyslu. „A teď jde o to, aby tady nebyly jen montovny, ale aby tady byl takový typ průmyslu, který bude za 20 let patřit k tomu co vydělává hodně peněz a lidé tady měli slušnou životní úroveň,“ popsal své vize.

Šéf ČSSD Hamáček Kajnarovo svérázné vysvětlení sociální politiky chápe

Domácí

Petr Kajnar stál v čele Ostravy coby primátor v letech 2006 až 2014. Na konci druhého volebního období se však dostal do křížku se svou mateřskou ČSSD. V roce 2013 ji obvinil z používání údajných mafiánských praktik a stranu zažaloval z nedemokratických postupů při sestavování kandidátky pro předčasné volby do Sněmovny. Dnes třiašedesátiletý politik na moravskoslezské kandidátce coby krajský předseda totiž chyběl.

V únoru 2014 zrušila ČSSD Kajnarovi členství, ten proto do komunálních voleb na podzim v roce 2014 kandidoval v čele nového hnutí Ostravské fórum, které však ve volbách propadlo. Zhruba v polovině roku 2015 Kajnar žalobu na neplatnost schválení kandidátky stáhl. Členství v ČSSD získal zpět před asi dvěma měsíci, následně byl zvolen předsedou okresní organizace soc. dem. v Ostravě.

Volby by vyhrálo ANO, ČSSD je na hraně

Volby

Nedávno na sebe Kajnar upoutal pozornost, když se v případu údajného ponižování seniorů v domově důchodců Slunečnice, na které upozornil web Seznam Zprávy, postavil na stranu ošetřovatelek.

„Kolik je asi v Česku lidí, kteří budou s noblesou Ladislava Špačka, srdcem matky Terezy a za minimální mzdu utírat pokálené, dementní starce a stařeny, které jejich děti odložily do starobince, protože si musí užít života?“ nadnesl.

Reklama

Související články

Zimola zakládá hnutí Změna 2020

Bývalý první místopředseda ČSSD a současný šéf jihočeské organizace strany Jiří Zimola možná příští rok vyrazí do krajských voleb pod jinou značkou než...

Změnu volebních pravidel požaduje jen opozice

Hlasy voličů by měly mít stejnou váhu, ať už jsou vhozeny jakékoliv straně. S touto myšlenkou, jaká se podobá výzvě spolku Milion chvilek pro demokracii,...

ČSSD se vypařili sponzoři

Po loňské prohře v komunálních volbách jako by na ČSSD všichni dárci zapomněli. Od ledna straně dorazily na transparentní účet dary ve výši 1,5 milionu korun,...

Výběr článků

Načítám