Hlavní obsah

Z databáze DNA lze najít předky a příbuzné

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Genetická laboratoř Genomac založila unikátní databázi vzorků DNA. Jejím prostřednictvím bude možné jednoduše a rychle vyhledat příbuzné či pátrat po svém původu. Genová banka má také sloužit k nejrůznějším vědeckým a lékařským výzkumům.

Článek

"Podstatou je vzájemné porovnání DNA profilů a vyhledávání společných genetických znaků, které určují příbuzenský vztah," vysvětlil ve středu novinářům Jan Zástěra z uvedené společnosti.

Genetický profil se dělá z odběru slin, test stojí zhruba 2500 korun a vzorek se pak porovnává s profily z DNA databáze.

Každý dostane kód

Každému genetickému profilu je zároveň přiřazen identifikační kód, který s sebou nese genetickou informaci a pouze přes něj se dotyčný dostane do databáze DNA. Tím je zaručena anonymita při práci s informacemi databáze.

"Teprve v případě, že si lidé mezi sebou najdou shodné znaky, mohou vzájemně požádat o odtajnění kódu, a tedy zveřejnění majitele DNA profilu," řekl Zástěra. Kontakt je možný jen prostřednictvím kontaktního centra.

V databázi Genomacu je zatím pouze 5000 DNA vzorků, ale v budoucnu jich má být mnohem víc, protože zájem je obrovský. Z dosavadních vzorků byla sestavena genetická mapa ČR. Ta ukázala, že 40 procent Čechů má západoslovanský původ, čtvrtina románský.

Odhad původu české populace podle údajů z databáze Genomac (v %)
západoslovanský40
románský25
jihoslovanský11
Skandinávie, Německo10
Středomoří, Balkán, severní Afrika5
Středomoří, Blízký východ, Asie4
Pobaltí, Skandinávie, Sibiř3
Středomoří, Kavkaz1

Profesor Pavel Klener, přednosta Ústavu hematologie a krevní transfuze, Právu řekl, že jeho ústav má svoji laboratoř DNA diagnostiky. Hlavní význam databáze DNA pak vidí v jejím využití pro léčebné účely.

"Diagnostika chorob podle DNA je možná zatím jen u některých onemocnění. Výzkum ale směřuje k tomu, že analýza genomu bude tak dokonalá, že zhruba kolem roku 2010 až 2012 budeme moci pacientovi říci, jaká onemocnění ho mohou čekat a jaké léky mu budou zabírat. Zatím to ale není," řekl profesor Klener.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám