Hlavní obsah

Z areálu ve Vrběticích byla odvezena první vyskladněná munice

Právo, Jiří Růžička

První kamión s vyskladněnou municí v pondělí odpoledne vyjel z areálu s muničními sklady ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde loni vybuchly dva muniční sklady. Kamión se zbožím společnosti Excalibur Army opustil bránu areálu po 17:00, provázela ho policejní dodávka. Policie začala vyskladňovat munici a výzbrojní materiál ze skladu společnosti ráno.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ze skladů ve Vrběticích na Zlínsku začal odvoz munice.

Článek

„Šlo o munici do pěchotních zbraní, dělostřeleckou a tankovou munici,“ sdělil Právu mluvčí Excalibur Andrej Čírtek. „Nejedná se o munici určenou pro sklad v Květné, ale o munici určenou pro zákazníka. Na místě prověřuje policie obsah každého balení, pak je teprve munice předána k přepravě, kterou zajišťujeme sami. Kdo je cílovým zákazníkem, nesdělujeme,“ doplnil.

„Přepravu samotnou má na starosti firma, která musí dodržet mezinárodní pravidla dopravy nebezpečných materiálů. Odpovědnost leží na ní,“ uvedl velitel policejního zásahu u Vrbětic, Jaromír Tkadleček, ředitel krajské policie Zlínského kraje. Podle jeho slov čeká na stěhování z Vrbětic nejvýše 15 tisíc tun materiálu, z toho sedm až deset tisíc tun výbušnin.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Před odvozem podléhá munice a veškerý materiál přísné státní kontrole. Kontroly a vyskladňování se budou konat denně včetně sobot, nedělí či svátků, podílejí se na něm tři skupiny po 30 až 40 lidech.

Tkadleček vyloučil, že by se v nejbližších dnech mohla otevřít silnice u Haluzic, která vede v nebezpečném okruhu kolem v prosinci vybuchlého skladu č. 12.

Foto: Jiří Růžička, Právo

„Během vyskladňování a transportů munice nemůže souběžně pokračovat čištění terénu od rozmetané munice, prostor tak zůstává velmi nebezpečný. Navíc všude leží až 15 centimetrů sněhu, takže vyhledávání munice by bylo obtížné, zejména když některé kusy jsou zaryty až 70 centimetrů pod zemí,“ vysvětlil Tkadleček.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Odvozy munice do armádního skladu v Květné na Svitavsku budou v režii policie a armády, přednost má munice mířící k zákazníkům. Podle informací Práva budou pokračovat i odvozy poškozené munice určené k řízené likvidaci v odpalovací jámě ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku, a to jakmile pyrotechnici po čištění terénu soustředí a připraví k transportu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám