Hlavní obsah

Winton byl hospitalizován kvůli vysoké horečce

PRAHA

Brit Nicholas Winton, který před válkou zachránil několik set československých židovských dětí, dostal v Praze minulý čtvrtek horečku a byl hospitalizován. Horečku zapříčinila pravděpodobně infekce. Winton je v Praze od minulé neděle, kdy přijel, aby se zúčastnil mezinárodní konference Forum 2000 pořádanou Václavem Havlem.

Článek

Winton dostal ve Všeobecné fakultní nemocnici na pražském Karlově náměstí antibiotika a udělalo se mu lépe. Vyplývá to z informací britského velvyslanectví.

Kvůli nemoci musel Winton přesunout svůj odlet domů. Podle dostupných informací je Winton na koronární jednotce 3. interní kliniky. Není jasné, kdy bude propuštěn, Wintonova rodina si nepřeje, aby média byla o jeho zdravotním stavu informována. Rodinu o hospitalizaci informovali zástupci britské ambasády.

Režisér Matej Mináč, který s Wintonem spolupracoval na dokumentu Síla lidskosti, uvedl, že Winton je v pořádku. V nemocnici je prý pouze na rekonvalescenci. "Ve svém věku potřebuje nabrat síly," dodal.

Podle něj by mohl být Winton z nemocnice propuštěn možná v pondělí, možná do dvou tří dnů.

Winton před válkou zachránil 669 československých židovských dětí tím, že zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Británie. Pro všechny děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v britské rodině a složit padesátilibrovou kauci.

Za své činy byl několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Letos ho čeští studenti navrhli na Nobelu cenu míru.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus přijal zachránce dětí Wintona

Prezident Václav Klaus se na Pražském hradě setkal s předválečným zachráncem několika set československých dětí Nicholasem Wintonem. Klaus ocenil přínos...

Výběr článků

Načítám