Hlavní obsah

VZP řeší skandál s vynesením tajných zpráv

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Všeobecná zdravotní pojišťovna tvrdí, že někdo ze zasedání správní rady vynesl materiál o finančních rezervách, které by se daly ve veřejném zdravotním pojištění využít. Jde o plány srazit ambulancím 3 mld. Kč. Prý tím, že se na veřejnost dostaly informace, které jsou sice pravdivé, ale ještě o nich nebylo rozhodnuto, jde o šíření poplašné zprávy.

Foto: Josef Vrážel

Údolí Léskové: místo konání závodu na běžkách NOČNÍ STOPA VALACHY.

Článek

"Zvažujeme možnost podání trestního oznámení na neznámého pachatele, který zdravotníkům a některým médiím předal tyto informace," řekl novinářům v pondělí Jiří Suttner, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

O co jde? V podstatě o to, že Všeobecná zdravotní pojišťovna by zpětně strhla část peněz ambulantním lékařům, praktickým lékařům, ale i záchrankám, nemocnicím atd. Má jít o tři miliardy korun. Samozřejmě, že všichni, jichž se to týká, se tvrdě brání a takový postup odmítají. VZP ale argumentuje, že lékaři překročili průměrné náklady na pacienta, a tak jim chce peníze strhnout.

Součková se diví

Hledá také viníka, kdo tajný materiál vynesl ven ze správní rady. V kuloárech VZP se mluví o tom, že jde o náměstka ministra zdravotnictví Jaroslava Civína, který je členem správní rady VZP za stát a je prý vázán mlčenlivostí.

"Něco takového popírám," řekl Civín a dodal, že pokud někdo má takové pocity, ať mu řekne do očí, co podle něj spáchal, a nevolí cestu přes média.

Nad tím se ale podivuje sama ministryně Marie Součková: "Tomu nerozumím. Vždyť generální ředitelka VZP Jiřina Musílková nám dala dopisem na vědomí uvedený záměr pojišťovny. Já s ním osobně důrazně nesouhlasím. Myslím si, že nelze lékařům strhávat peníze," řekla Součková.

Jak celý spor dopadne, se zatím neví, protože správní rada VZP by o stržení peněz měla jednat příští týden. Už dnes ale ambulantní lékaři chtějí usilovat o novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by zamezila zpětnému strhávání peněz, které již pojišťovny vydaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám