Hlavní obsah

VZP prý nezákonně poskytovala až miliardu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalé vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v čele s exředitelkou Jiřinou Musílkovou je podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Drymla odpovědné za finanční úniky ve VZP. Podle Drymla VZP prodělala při projektech internetových zdravotních knížek IZIP, léčebných pobytech dětí "Mořský koník" a nákupech léků až miliardu korun.

Článek

"Jsou v tom například i podivné smlouvy na nákupy počítačové techniky a smlouvy se zařízeními, která v době uzavření smlouvy neměla právní subjektivitu," opřel se do managementu Musílkové náměstek pro zdravotní pojištění a kontrolu před svým středečním vystoupením před sněmovní vyšetřovací komisí k VZP.

Kontroloři podle Drymla prověřují nyní oprávněnost uzavírání smluv s lékařskými praxemi. "Na podkladě dosavadních zjištění jsme provedli kontrolu registrací praxí na středočeském krajském úřadě a veškeré poznatky zatím nasvědčují tomu, že tam jsou určité nedostatky," řekl.

VZP je od loňského listopadu v nucené správě, kterou na ni uvalil ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD). Ministerstvo zdravotnictví tak dohlíží nad tokem peněz v největší zdravotní pojišťovně, která ročně spravuje 120 miliard korun.

Ministr Rath přičítá hlavní vinu za zhruba desetimiliardový schodek bývalé ředitelce pojišťovny Musílkové, kterou Sněmovna v půli ledna odvolala. Musílková tvrdí, že ministerstvo nutilo VZP platit více, než kolik pojišťovna získávala z výběru pojistného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám