Hlavní obsah

VZP odhalila 5000 mrtvých duší, peníze za ně ale nevrátí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) odhalila za pět let v registru pojištěnců, který vede pro všechny tuzemské pojišťovny, přibližně 5000 tzv. mrtvých duší. Dvě tisícovky patřily mezi osoby, za které platil pojistné stát. Tyto peníze, které pojišťovna od státu získala, ale VZP vracet státu nebude.

Foto: Vratislav Konečný

Barokní sloup Nejsvětější trojice je na Seznamu UNESCO

Článek

Právu to řekl v úterý ředitel odboru výběru pojistného VZP Tomáš Červinka. "VZP nemůže sama provádět změny v registru pojištěnců. Tyto údaje získává od matrik. Sama tedy nemá mnoho možností odhalit chyby, pokud jí matriky údaje nenahlásí," řekl Červinka.

Přesto pojišťovna navrhuje, aby se taková situace neopakovala a nebo mrtvých duší bylo co nejméně, aby stát platil za své pojištěnce paušální částku. Dával by do systému peníze podle počtu osob, které sám eviduje, nebo by při zavedení tohoto způsobu platby určil pevnou částku, kterou by pak valorizoval.

Odhalení bylo nečekané

Celá kauza mrtvých duší v registru pojištěnců vznikla poté, co VZP poslala nový evropský průkaz pojištění i dívce, která před 18 lety zemřela krátce po narození. Její matka převzala v roce 1992 při vzniku VZP pro dívku průkaz zdravotního pojištění, ačkoli ta už nežila a nikde nic neoznámila, ani průkaz nevrátila. Učinila to až nyní při druhém průkazu. Matka se chce nyní obrátit na Nejvyšší kontrolní úřad, aby prošetřil, v jakém stavu je evidence pojištěnců VZP.

Mluvčí VZP Jiří Suttner Právu řekl, že VZP dostala na tuto dívku 48 636 korun od státu, ale tyto peníze se státu vracet nebudou. Je totiž hodně případů, přibližně stejně tolik jako mrtvých duší, kdy stát zůstane pojišťovně za své pojištěnce dlužen. Stane se to při zpětném přiznání důchodů či zpětném oznámení u osob pečujících o děti. Zpětné pojistné stát pak neuhradí. "Nezískali jsme tedy neoprávněně ani korunu," řekl Suttner.

Evropský průkaz, dobrá kontrola

Od loňského podzimu VZP rozesílá svým členům nové evropské průkazy zdravotního pojištění. Zatím je dostaly více než 4 milióny pojištěnců a z různých důvodů bylo vráceno 60 000 průkazů.

"Bohužel v jednom tisíci případů již šlo o mrtvé osoby," řekl Suttner. Jednou z možností, jak tomu do budoucna zabránit, je podle Suttnera, aby stát již neplatil pojistné za důchodce. Ti by si ho platili sami z důchodu, který by byl o pojistnou částku navýšen.

Reklama

Výběr článků

Načítám