Hlavní obsah

VZP dá záchrankám a léčebným zařízením stamilióny korun

– PRAHA

Nejvyšší soud (NS) ukončil více než dva roky starý názorový rozpor mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem financí o cenové regulaci v úhradách zdravotní péče. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) tak musí záchrankám a zdravotnickým zařízením, jako například léčebnám, zaplatit stamilióny korun.

Foto: Luděk Fiala, Novinky
Článek

Důvodem sporu byl jiný výklad zákona o cenové regulaci. Ministerstvo financí tvrdilo, že se vztahuje i na péči, která se hradí paušální částkou, ministerstvo zdravotnictví tvrdilo opak a trvalo na tom, že pojišťovny musí peníze vyplatit, i když se limit překročí.

"Jak VZP na počátku sporu přislíbila, zachová se zcela v souladu s konečným verdiktem Nejvyššího soudu. To znamená, že těm zdravotnickým zařízením, která byla uplatněním regulací dotčena, Všeobecná zdravotní pojišťovna příslušný rozdíl ve výši úhrady vyplatí," sdělila Novinkám mluvčí VZP Jana Víšková.

NS o problému rozhodoval několikrát, vždy ve prospěch ministerstva financí. "Vzhledem k tomu, že Nejvyšší soud nyní rozhodl zcela opačně, než ve všech předchozích rozsudcích, je pro nás tento verdikt velmi překvapivý," uvedl ředitel VZP Pavel Horák. Doplnil však, že jej vítá, protože alespoň je spor vyřešen.

Reklama

Výběr článků

Načítám