Hlavní obsah

Vzniká žebříček nemocnic očima pacientů

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

V České republice již podruhé vznikne žebříček nemocnic tak, jak ho sestaví sami pacienti. Dotazníková akce začne 10. září a potrvá do 4. listopadu. Právo je mediálním partnerem akce.

Článek

"Loni hlasovalo více než dvanáct tisíc obyvatel a zvítězila pražská Nemocnice Milosrdných sester sv. K. Boromejského," řekl Právu Daniel Vavřina, předseda představenstva HealthCare Institute, která tento celostátní projekt zajišťuje.

Odborníci z lékařské veřejnosti sice žebříček napadli s tím, že není objektivní, ale organizátoři sami přiznávají, že jde o subjektivní hodnocení pacientů. Dosavadní žebříčky nemocnic, které sestavovalo ministerstvo zdravotnictví, sledovaly úmrtnost, spektrum péče či vybavení nemocnic, pokud je sestavily odbory, pak porovnávaly platy lékařů. Žebříček nemocnic podle pacientů je pak postaven na jejich spokojenosti s tímto zdravotnickým zařízením.

Přes internet i v čekárnách

Od 10. září do 4. listopadu mohou pacienti na internetové adrese www.nejlepsi-nemocnice.cz vyplnit dotazník. Stejný bude i v čekárnách nemocnic, recepcích či v klientských centrech. Tam ho občané pak vhodí do speciálních boxů a nebo pošlou na adresu HealthCare Institute, P. Lummumby 2230/82, 700 30 Ostrava.

Anketa bude vyhodnocena 27. listopadu na konferenci Efektivní nemocnice 2007.

Anketní otázky

V anketě, kterou budou pacienti vyplňovat, je 23 otázek. Například, zda by uvítali více informací o kvalitě zdravotní péče poskytované zdravotnickým zařízením, které navštěvují, podle čeho se rozhodují při výběru nemocnic, zda lékař nebo zdravotní sestra se pacientovi představili, komunikovali s ním, a zda pacient byl před zákrokem seznámen s možnými riziky.

Součástí ankety je hodnocení vstřícnosti personálu nemocnice, čistoty, útulnosti, ale i zda pacient při posledním pobytu v nemocnici zhubl.

"Průzkum je přínosný pro nemocnice i pacienty," řekl Daniel Vavřina. Každá nemocnice výsledky dostane a je na ní, jak s nimi naloží.

Reklama

Výběr článků

Načítám