Hlavní obsah

Vzkaz do Číny, odbývá Kubera Zemanovo varování

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) nechce čtvrteční vyjádření prezidenta Miloše Zemana ohledně negativního vlivu plánované Kuberovy cesty na Tchaj-wan komentovat. Prezident podle něj svá slova směřoval do Číny. Zeman Kuberu opakovaně varoval, že pokud pojede na Tchaj-wan, přestane být jeho přítelem.

Foto: Novinky

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

„Pan předseda se nechce vyjadřovat ke každému výroku prezidenta. Co se týče výroku samotného, tak je směřován k čínské straně, ne k němu osobně,” řekla tisková tajemnice Senátu Sue Nguyen.

Podle místopředsedy ODS a předsedy senátorů občanské demokracie Miloše Vystrčila kritické výroky prezidenta v mediích ničemu nepomáhají. „Za prospěšnější pro Českou republiku bych považoval, kdyby pan prezident řešil tyto věci například na pravidelných schůzkách nejvyšších ústavních činitelů. Jinak mi trochu začíná unikat jejich účel,” sdělil. Dodal, že předpokládá, že předseda Senátu konzultuje svoje zahraniční cesty s ministerstvem zahraničí a vládou, v jejichž gesci vytváření české zahraniční politiky je.

Zeman: Jestli pojede Kubera na Tchaj-wan, už není můj přítel

Domácí

Zeman kritizoval Kuberův plán ve čtvrtek v televizi Barrandov. Mimo jiné uvedl, že pokud šéf Senátu do země opravdu pojede, skončí jejich relativně přátelské vztahy.

Kubera dal podle Zemana plánovanou cestou přednost své politické straně, tedy ODS, před národními zájmy. „Protože i velmi umírnění lidé před touto cestou varují,” řekl prezident. Dodal, že Čína je druhá největší ekonomika světa a návštěva Tchaj-wanu podle něj „přinejmenším” zhoršuje podmínky uplatnění českých výrobců na čínských trzích. „Je to jednání proti národním, v daném případě ekonomickým, zájmům České republiky,” poznamenal Zeman.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Kubera tento týden potvrdil, že na Tchaj-wan pojede příští rok. S jejím plánováním čeká na výsledek tamních lednových prezidentských voleb. Návštěvu chce pojmout jako obchodní cestu. Podnikatelé o ni mají podle něj eminentní zájem.

Zeman si myslí, že existuje riziko, že proti firmám, které by byly součástí Kuberovy delegace, mohou být ze strany Číny uplatňována odvetná opatření. Kubera v minulosti poukazoval na to, že Tchaj-wan je pro Česko třetím největším asijským obchodním partnerem.

Neoblomný Kubera na Tchaj-wan pojede. U mě končíš, řekl mu prý Zeman

Domácí

Kuberu v minulosti Čína kritizovala za jeho účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze. Podle předsedy českého Senátu musí ale Peking respektovat, že je Česko suverénní země a nemůže k němu přistupovat z pozice síly.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám