Hlavní obsah

Vzdálenosti vyznačujeme barevným kloboučkem. Sportoviště řeší, jak vyhovět nařízením

Praha

Velký zájem klientů hlásí provozovatelé sportovišť. Na ta venkovní mohou po nuceném uzavření kvůli epidemii koronaviru opět pouštět zájemce od pondělí, byť jen v omezeném počtu a za poměrně přísných pravidel. Uvolnění si obecně pochvalují, i když se museli na poslední chvíli vypořádat se zmatky kolem vládních nařízení, kdy místo 20členných skupinek kabinet nakonec povolil sportovat lidem pouze v párech.

Lidé opět vyrazili na hřiště. Sportoviště řeší, jak vyhovět nařízenímVideo: Novinky

 
Článek

„Je to hrozné, jednou napíšete na stránky, že otevíráte, potom to zase musíte smazat. Lidé už jsou netrpěliví a není se čemu divit. Okamžitě nás bombardovali telefonáty,” popsal přípravu na otevření ředitel pražského žižkovského sportovního areálu Pražačka Václava Bartásek.

Lidé jsou podle něj po několikaměsíčním uzavření sportovišť již nedočkaví, zmatky v předcházejících dnech situaci moc nepřidaly.

Od pondělí si může 20 lidí zahrát fotbal. Bez testů i bez roušek, říká Arenberger

Domácí

Ještě v pátek nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) mluvil o možnosti sportování 20 lidí venku, v sobotu už vládě navrhoval návrat ke zpřísnění na dvě osoby.

Vláda nakonec v pondělí rozhodla, že na venkovním sportovišti může být nejvýše šest dvoučlenných skupin, které musí dodržovat nejméně desetimetrové rozestupy. Roušky ani negativní test nejsou nutné.

Foto: Novinky

Volejbal mohou lidé hrát pouze ve dvojicích, páry musí dodržovat desetimetrové rozestupy.

Provozovatelé teď musí řešit, co s tím. „Lidé mají po sportu obrovský hlad, když v pátek ministr zdravotnictví potvrdil sportování pro 20 lidí venku a 10 uvnitř, rezervace na sportoviště se mi na týden dopředu zaplnily. Teď zase čekáme,” uvedl šéf pražských sportovních areálů HAMR Jakub Strnad.

Sportování po „štafetách”

Nejistota padla i na sportovce. Česká unie sportu si v úterý na webu posteskla, že k prezentovanému uvolnění pro sport nemá žádný oficiální dokument s přesným zněním podmínek.

„Získali jsme zatím pouze informaci od ministra P. Arenbergera, že aktuální znění mimořádného opatření 14601/2021 se nebude měnit, ministerstvo pouze v jeho rámci připraví pomocný výklad. Ten zatím zveřejněn není,” uvedla unie.

Češi tloustnou a děti bez sportovišť strádají. Čekám víc úrazů, říká obezitolog

Domácí

Zatímco někteří se rozhodli vyčkat na oficiální stanovisko, jiní už od pondělí začali s tréninkem podle uvedených podmínek.

„Vzdálenosti vyznačujeme barevným kloboučkem, cvičení jsou buď individuálně nebo ve dvojici, která se během tréninku nebude měnit. Vyzkoušíme to a uvidíme,” uvedla Anna-Marie Lauermannová z volejbalového klubu Meteor Praha.

Kanoisté z RK Jablonec zase nachystali tréninky formou „štafet”. „Dvojice vyběhne, na hřišti odposiluje, odcvičí opičí dráhu a běží si pro loď a jde na vodu, tam už jsou rozestupy jednoduché. Další dvojice vyběhne zhruba pět minut po a takhle to jde dokola,” uvedla trenérka Nikola Hettfleischová.

Foto: Novinky

Týmové tréninky si sportovci nahrazují individuálními cvičeními.

I přes zmatky v posledních dnech je podle předsedy Sdružení sportovních svazů ČR Zdeňka Ertla většina sportovců ráda alespoň za částečné umožnění venkovního sportování. „Obzvlášť svazy, které mají silnou mládežnickou základnu, ocenily, že se mohou děti sportovat bez testování, které by pro jednotlivé spolky znamenalo obrovskou finanční zátěž,” uvedl.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta míní, že i z hlediska bezpečnosti je lepší umožnit organizované a kontrolovatelné tréninky, a to zejména v případě dětí.

„Každý, kdo byl venku a není zavřený doma, tak vidí, že lidi potřebují pohyb. Děti se dají obzvlášť těžko udržet doma, aktivity na veřejných hřištích tak probíhají naprosto živelně a bez režimu. Je to horší, než kdyby se organizovaně sportovalo v klubech,” uvedl Jansta.

Jak to bude se shromažďováním: Na poutě ano, na kroužky stále ne

Koronavirus

Ne všem ale stačí trénovat venku, podle Jany Mitáčové z PVK Olymp Praha současná pravidla neumožňují plnohodnotný volejbalový trénink pro děti.

„Dopady současné výluky se projeví za dva až tři roky u generace dětí. Navíc děti vyrostly a půjde jim to mnohem hůře v rámci techniky, nedostatky budou složitě dohánět. Techniku nemůžeme trénovat venku a improvizovaně ve dvojicích, ale pouze v hale,” zmínila.

Podle Ertla budou v sobotu zástupci sportovních svazů jednat s ministrem zdravotnictví o možnostech dalšího rozvolňování ve sportu.

Reklama

Výběr článků

Načítám