Hlavní obsah

Vzbuďme se, elity EU chtějí zlikvidovat národní státy, burcuje Klaus

Praha
Aktualizováno

Současné elity EU se snaží unii proměnit ve velkostát, který by ale zlikvidoval historické evropské země a spolu s nimi i demokracii. Bývalý český prezident Václav Klaus to píše v manifestu s názvem „Demokraté v Evropě, vzbuďme se!”. Podle něho se snaží hlavně „zelení radikálové” vytvořit kotel národů po vzoru někdejšího Sovětského svazu a i současní vůdcové unie svými kroky míří k tomuto cíli. Klaus vyzval lidi, aby se k jeho manifestu připojili.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Klause zvedlo ze židle nedávné prohlášení europoslance za zelené a hlavního aktéra pařížských událostí v roce 1968 Daniela Cohn-Bendita a Felixe Marquardta, spoluzakladatelů hnutí Europeans Now, nazvané "Mladí Evropané...Sjednoťte se!". Podle někdejšího prezidenta je toto heslo vědomou parafrází Marxova Komunistického manifestu s jeho výzvou "Proletáři všech zemí, spojte se!" a míří stejným směrem.

"Hrůzy, které byly částečně i pomocí idejí tohoto manifestu ve světě vyvolány, desítky miliónů obětí sociálně-inženýrského komunistického projektu, jenž nakonec - po bohužel příliš dlouhé době - skončil až před necelým čtvrt stoletím krachem, se pokoušejí moderní levicoví, nejen rudí, ale nyní stále častěji zelení radikálové oživit na půdorysu Evropské unie," píše bývalý prezident.

Takto smýšlí i elity EU, upozorňuje Klaus

Klaus tvrdí, že "noví vůdci" jen bez zástěrky formulují to, co současné elity EU již dlouho halí do méně radikálních slov, prý aby nevyděsili občany. "Svými skutky však postupují neméně radikálně ke stejnému cíli. Revolucionáři jako Cohn-Bendit a spol. dělají pouze tu 'chybu', že v zájmu svých politických ambicí v evropských volbách tuto 'moderně natřenou' totalitní ideologii bez obalu zveřejňují," míní exprezident.

Demokraté podle někdejší hlavy státu spí a je třeba vyburcovat je k aktivitě. Exprezident proto na svých stránkách vyzývá lidi, aby se k jeho manifestu připojili svým podpisem.

Výzvu zatím podepsali jeho spolupracovníci, mezi jinými Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Petr Hájek nebo například bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák či publicista a hudebník Ondřej Hejma. Šířit po Evropě ho mají dva protievropští signatáři z Británie, europoslanec Nigel Farage a novinář a historik John Laughland.

Anketa

Souhlasíte s názorem exprezidenta Klause, že EU směřuje k likvidaci národních států?
Ano
82,9 %
Ne
15,3 %
Nevím
1,8 %
Celkem hlasovalo 25321 čtenářů.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám