Hlavní obsah

Vzácného orla na Litoměřicku kdosi postřelil, zvíře trpělo několik dní

Novinky, jas

Zatím neznámý pachatel v uplynulých dnech postřelil na Litoměřicku mladého orla mořského. Na letu neschopného dravce s otevřenou ranou, s níž se musel pohybovat několik dní, upozornili ornitology houbaři. Plánované operace se zvíře nedočkalo a uhynulo. Zraněný dravec byl jedním ze dvou mláďat, které letos ornitologové na Litoměřicku okroužkovali.

Foto: Michal Porteš, Česká ornitologická společnost

Postřelené zvíře

Článek

„O zraněném orlovi nás informovali dva houbaři. Již při prvním ohledání bylo jasné, že pták má střelné poranění pravého křídla s otevřenou zlomeninou a potrháním svaloviny od broků. Otevřená rána zapáchala a byla napadena velkým množstvím larev hmyzu v různých stadiích vývoje. Letu neschopný mladý orel se tak musel s bolestivým zraněním pohybovat místem několik dní,“ popsal Michal Porteš z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Zraněné zvíře bylo převezeno do záchranné stanice v Liberci a byla připravena operace u veterináře. Dravec však v noci uhynul. Ornitologové proto podají na policii trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Michal Porteš, Česká ornitologická společnost

Snímek z letošního května, kdy byl orel ještě mládětem v hnízdě

Ornitologové nechápou, komu vzácný dravec s rozpětím křídel až 2,4 metru vadí, neboť se živí především zbytky uhynulých zvířat a nepůsobí významnější hospodářské škody.

„Orly mořské ohrožují i otrávené návnady a letos už jsme se setkali i s případem, kdy někdo záměrně pokácel strom s hnízdem se dvěma mláďaty. Obě se pádem zabila,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Ornitologové za letošní rok evidují už 14 zabitých orlů mořských, přičemž většina z nich byla otrávena zakázaným karbofuranem.

V České republice žije v současnosti kolem 130 párů orlů mořských.

Foto: Michal Porteš, Česká ornitologická společnost

Orel mořský může mít rozpětí křídel až 2,4 metru

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám