Hlavní obsah

Výzvy k vydání restituovaného majetku budou na webu

Právo, sp

Ministerstvo zemědělství spolu se Státním pozemkovým úřadem (SPÚ) začnou už v nejbližších dnech na svých webových stránkách zveřejňovat v týdenních intervalech výzvy církevních subjektů povinným osobám k vydávání majetku v rámci zákona o církevních restitucích. Novináře o tom ve čtvrtek informoval ministr zemědělství Miroslav Toman.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Pokyn ke zveřejňování údajů z doručených výzev už ministr odeslal Státnímu pozemkovému úřadu. První údaje by se na webech obou úřadů (MZe, SPÚ) mohly podle Tomana objevit příští týden.

Jak upřesnil ředitel SPÚ Petr Šťovíček, první část dokumentů už je připravena ke zveřejnění. Podle šéfa SPÚ budou výzvy zveřejňovány podle seznamu osob, které o vydání pozemku požádaly, vycházet se při tom bude ze stavu v Pozemkové knize.

„Ze zveřejněných údajů bude možné vyčíst, která oprávněná osoba o jaký pozemek a ve kterém katastrálním území požádala,“ uvedl Šťovíček. „Ve druhé fázi budeme zveřejňovat také dohody, které budou uzavřeny,“ dodal Šťovíček.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Prověřování, zda výzva obsahuje všechny listiny i další náležitosti a pozemek může být vydán, potrvá podle něj zhruba šest měsíců. Poté ještě proběhne standardní správní řízení. Na webu také bude možné zjistit, zda řízení ještě probíhá, nebo už bylo ukončeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám