Hlavní obsah

Výzvu na podporu České televize podepsalo 370 hostů vyhlašování Českých lvů

Výzvu na podporu České televize (ČT), která vznikla mezi filmaři během příprav slavnostního předávání Českých lvů, podepsalo 370 hostů slavnostního večera. Uvedl to v neděli režisér Jan Svěrák, který text výzvy v sobotu přečetl na pódiu Rudolfina před začátkem přímého přenosu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Podpisový arch s textem nazvaným Pět vět na obranu České televize, který přečetl režisér Jan Svěrák před zahájením přímého přenosu z Rudolfina, kde se rozdávaly filmové ceny Český lev.

Článek

Výzva je reakcí na čtvrteční inaugurační projev prezidenta, v němž zaútočil na veřejnoprávní televizi. [celá zpráva] Text s názvem Pět vět na obranu České televize vyzývá politiky a veřejně činné osobnosti, aby se postavili snahám likvidovat nezávislost nejsilnějšího veřejnoprávního média.

„Je to všechno narychlo, webové stránky se chystají, aby se během týdne mohly k výzvě připojit i osobnosti z jiných oborů včetně politiky,” uvedl Svěrák.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Režisér Jan Svěrák přečetl před zahájením přímého přenosu z Rudolfina, text nazvaný Pět vět na obranu České televize.

Útok na ČT je útokem na demokracii

„Pilířem demokracie jsou nezávislá média, a proto je útok na Českou televizi zároveň útokem na demokracii v České republice,” stojí v textu, který po skončení přenosu podepsali například Helena Třeštíková, Zdeněk Svěrák, Zuzana Kronerová, Miroslav Krobot, Daniela Kolářová, Eva Zaoralová, Jitka Němcová, Pavel Nový, Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Bohdan Sláma, Tereza Nvotová nebo Marek Daniel.

Svěrák označil kritiku ČT v inauguračním projevu prezidenta Miloše Zemana za největší útok na její nezávislost od televizní krize v roce 2000. Politické dění uplynulých dní rezonovalo celým večerem. Například režisérka Olga Sommerová po převzetí ceny za nejlepší dokument poukázala na to, že přímý přenos z předávání ocenění vysílá Česká televize. „Nepatří žádnému oligarchovi, ale nám občanům,” zdůraznila. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Olga Sommerová s cenou za nejlepší dokumentární film (Červená).

Režisér Marek Najbrt po převzetí sošky za nejlepší dramatický televizní seriál v děkovné řeči poprosil hosty v hledišti a diváky u obrazovek, aby nevolili Miloše Zemana. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to na Twitteru označil za povolební výkřik a udělil mu za něj „Českého lva za politickou uvědomělost a bdělost”.

Prezident ve čtvrtek v inauguračním projevu obvinil ČT, že se ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09. Kromě televize Zeman obvinil i další média z pokusů o manipulaci veřejnosti a neobjektivnosti. Představitelé ČT jeho nařčení odmítli, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné. Zemanovy útoky na novináře odsoudili i někteří politici.

Umělci se angažují i v dalších akcích namířených proti politice vítězů posledních voleb. Iniciativu s názvem Milion chvilek, která požaduje odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), například vedle neúspěšného kandidáta na prezidenta Marka Hilšera podepsaly herečky Aňa a Ester Geislerovy, zpěvák Richard Müller či herec Vojtěch Dyk. [celá zpráva]

Reklama

Související články

České lvy ovládla Bába z ledu

V pražském Rudolfinu se v sobotu udíleli Čeští lvi. Předávání cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) probíhalo letos již po pětadvacáté. Nejúspěšnějším...

Výběr článků

Načítám