Hlavní obsah

Vyznamenání Mašínů nebyl trestný čin, uklidnila Vondru policie

Právo, Radim Vaculík
Praha

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) nespáchal trestný čin, když letos v srpnu vyznamenal v americkém Clevelandu medailí Zlaté lípy bratry Josefa (79) a in memoriam také Ctirada (81) Mašínovy za jejich odbojovou činnost v době komunismu. S takovými závěry případ před nedávnem uzavřela pražská kriminálka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Nejméně pět různých oznamovatelů přitom ve Vondrově jednání i jeho dřívějších výrocích na obranu odbojové skupiny Mašínů spatřovalo nezákonné schvalování trestného činu, konkrétně vraždy. Za to by v případě obvinění a následného odsouzení mohlo ministrovi hrozit až roční vězení.

Jenže pražští policisté jsou jiného názoru. „Uložili jsme to ad acta, čili v té věci ani nebyly zahájeny úkony trestního řízení. Neshledali jsme pro to žádný důvod, neboť podle našeho právního názoru nebyla naplněna skutková podstata trestného činu,“ řekla v pondělí Právu mluvčí pražské policejní správy Andrea Zoulová.

Před necelými dvěma týdny si policejní spis vyžádalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6, aby rozhodnutí policie přezkoumalo.

„Spis teď přezkoumám a pak se k tomu nějakým způsobem postavím. Jasno bych mohl mít během několika dnů,“ potvrdil Právu státní zástupce Ladislav Malovec, který má případ na starosti.

Malovec může udělat dvě věci – buď s názorem policie souhlasit a věc tak skončí u ledu, nebo kriminalistům nařídit případ znovu otevřít a ještě jednou prošetřit.

Podstata trestních oznámení na Vondru spočívala v tom, že Mašínové byli v 50. letech stíhaní v nepřítomnosti pro vraždy dvou příslušníků SNB a pokladníka, které zabili při útěku na Západ.

„Budeme se muset vypořádat s tím, jestli jejich vyznamenání má z hlediska společenské nebezpečnosti či škodlivosti takovou intenzitu, aby to mohl být trestný čin,“ řekl již dříve Malovec.

Sám Vondra si stojí za tím, že ocenění Mašínů bylo správné, a odmítl, že by kdy schvaloval jakýkoli trestný čin.

Komunistky vs. Mašínová

Svá veřejná vyjádření podporující a schvalující dávné skutky odbojové skupiny bude muset vysvětlovat policii i sama sestra bratří Mašínů Zdena. Trestní oznámení na ní také kvůli schvalování vražd podaly v těchto dnech dvě komunistické poslankyně Marta Semelová a Marie Nedvědová.

Jak uvedly Lidové noviny, nelíbily se jim nedávné výroky Mašínové při přednášce o jejích bratrech na VŠE, kde prý dokonce uvedla, že zabíjet komunisty bylo správné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám