Hlavní obsah

Vyzkoušet si operaci břicha nebo odebrat krev nabízí Týden vědy a techniky

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyzkoušet si laparoskopickou operaci břicha, použít defibrilátor, odebrat krev či změřit tlak. To vše si mohou zájemci vyzkoušet na speciálních simulátorech díky festivalu Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd ČR ve spolupráci s 1. lékařskou fakultou UK.

Laparoskopická operace či resuscitace defibrilátorem nabízí Týden vědy a technikyVideo: Novinky

 
Článek

„Hlavním cílem festivalu je popularizace vědy netradiční formou. Na výstavě si lidé mohou přijít vyzkoušet medicínu v reálu,“ řekla tisková mluvčí Andrea Saláková.

V budově Akademie věd na pražské Národní třídě mohou zkusit návštěvníci na speciální figuríně, která simuluje pacienta s infarktem myokardu »natočit EKG« a zkusit číst v křivce EKG. „Infarkt je stav, kdy se svalovině srdce nedostává prokrvení a to se projevuje na křivce EKG,“ popisuje student Jan Šturma.

Základní životní funkce vysvětlují zdravotní sestřičky, které na figurínách ukazují, jak se správně odebírá krev, zajišťují dýchací funkce, nebo dokonce oživují pacienta pomocí automatického externího defibrilátoru (AED).

„Používá se v rámci první pomoci, laické resuscitace, kdy zahájíte kardiopulmonální resuscitaci. Tím zvyšujete šanci člověka na přežití. Příčinou zástavy bývá většinou arytmie, defibrilátor vyšle výboj, který arytmii zruší,“ vysvětlila zdravotní sestra Petra Vilímová. Automatický externí defibrilátor by měla mít k dispozici letiště, nákupní centra, ale dokonce i policie.

Jedním z největších zážitků pro návštěvníky letošního ročníku Týdne vědy a techniky je možnost vyzkoušet si operaci dutiny břišní pomocí laparoskopických trenažerů. „Laparoskopií se dá udělat jakákoliv operace dutiny břišní. Záleží jenom na zkušenosti. Od běžného odstranění slepého střeva, žlučníku, ledviny, nadledviny, téměř cokoliv,“ říká lékař Kristián Chrz z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám