Hlavní obsah

Vytrvalý déšť přidělává práci hasičům

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli vytrvalým dešťům zasahovali zatím hasiči na severu Moravy a ve Slezsku u zhruba pěti desítek případů. Nejčastěji se jednalo o pády větví či celých stromů a odčerpávání vody z domů. Meteorologové očekávají až extrémní srážky a vzestupy hladin řek. Na několika menších tocích již hladina dosáhla prvního stupně povodňové aktivity.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Auto uvízlo ve vodě v podjezdu a voda stále stoupala.

Článek

Hasiči odstraňovali především nebezpečné a spadlé stromy a silné větve, čerpali vodu ze zatopených domů a sklepů a čistili ucpané kanály na lokálně zatopených silnicích.

„Více než polovina zásahů se do středeční 21. hodiny odehrála v okrese Frýdek-Místek, o zbytek se podělily další čtyři okresy: Bruntálsko, Karvinsko, Ostravsko a Novojičínsko,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Dodal, že pády stromů ani další události zatím nezpůsobily žádné zranění ani žádné větší škody, jen v několika případech se dřeviny opřely o elektrické vedení.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Nejvíce práce prozatím hasičům přidělávají polámané stromy.

„Dvě vrby odstraňovaly už v úterý odpoledne dvě jednotky profesionálních hasičů v Horní Lhotě na Ostravsku, a to s pomocí automobilové plošiny. Dnes (ve středu) po poledni musela být odstraněna zlomená vrba z parkoviště v Ostravě-Hrabůvce,“ popsal.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha meteorologů ze 18. července 2018 před silnými dešti.

Ve středu odpoledne se dvě jednotky hasičů potýkaly také s vytahováním osobního automobilu, který skončil v zatopeném podjezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí.

„Řidičce se podařilo včas uniknout, hasiči vozidlo vyprostili navijákem z cisterny. Pak začali vodu z podjezdu odčerpávat a také pročišťovat kanál, kterým již část vody odtekla,“ informoval Kůdela.

V souvislosti s dosažením prvního stupně povodňové aktivity monitorují už hasiči řeku Lučinu na Frýdecko-Místecku, podle informací Povodí Odry panoval ve středu odpoledne první stupeň povodňové aktivity také na řece Lubina v Kopřivnici-Vlčovicích a na třech říčkách na Frýdecko-Místecku: Ondřejnice v Kozlovicích, Olešná v Palkovicích a Baštice v Bašce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám