Hlavní obsah

Vytěsnění akcionáře OKD bude znovu řešit Nejvyšší soud

Menšinový akcionář společnosti OKD v úterý uspěl se stížností u Ústavního soudu (ÚS), kde napadl částku, kterou získal v rámci vytěsnění v roce 2005. Podle ÚS existují pochybnosti, zda částka byla přiměřená, neboť nebyly zohledněny oponentní posudky. Spor se tak vrací k Nejvyššímu soudu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov společnosti OKD (ilustrační foto)

Článek

Malé akcionáře před 13 lety vyvlastňoval většinový vlastník Karbon Invest, za kterým tehdy stál finančník Zdeněk Bakala. Valná hromada OKD v červenci 2005 rozhodla, že přiměřené protiplnění za jednu kmenovou akcii je 1010 korun, malí akcionáři ale požadovali přinejmenším dvojnásobek.

„Nejvyšší soud musí znovu posoudit otázku výše přiměřeného protiplnění s ohledem na to, jakým způsobem se v řízení posuzoval znalecký posudek,” řekl novinářům soudce zpravodaj Jan Filip.

Ústavní soud také zdůraznil, že při výkupu cenných papírů minoritních akcionářů je nutné vycházet z celkové tržní hodnoty podniku, nikoliv z hodnoty menšinových podílů.

Možná šance i pro další akcionáře

Nález se přímo týká jen konkrétního menšinového akcionáře, který spor vedl. Pokud Nejvyšší soud vrátí případ krajskému nebo vrchnímu soudu a padne nové rozhodnutí, které dá akcionáři za pravdu a přizná mu vyšší protiplnění, otevřela by se možnost žádat více peněz za akcie také pro ostatní akcionáře, naznačil Filip. Upozornil ale na to, že úterní nález Ústavního soudu je jen prvním krokem a že celková situace kolem OKD je mimořádně složitá.

Předloni se OKD dostala do insolvence a soud ji poslal do úpadku. V srpnu 2017 věřitelé OKD schválili plán reorganizace a akcie nástupnické společnosti následně převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Reklama

Související témata:

Související články

Svědek: Cenu akcií OKD určili Sobotka a Urban

Prodejní cenu státního podílu v důlním podniku OKD určili v roce 2004 tehdejší ministři financí a průmyslu Bohuslav Sobotka a Milan Urban (oba ČSSD), a to na...

Společnost OKD převzal stát

Majitelem těžební společnosti OKD je znovu stát, který ji vlastnil do privatizace v roce 2004. Akcie převzal státní podnik Prisko, který za ně zaplatil téměř...

Výběr článků

Načítám