Hlavní obsah

Výstava ukazuje, jak slouží technika v medicíně. Nabízí i sluchadlo Bedřicha Smetany

Praha

Sluchadlo hudebního skladatele Bedřicha Smetany, desítky let stará „umělá srdce“, ale i moderní pomůcky a přístroje, které nemocným či postiženým lidem pomáhají zlepšit jejich život. To vše mohou nyní zájemci vidět v Národním technickém muzeu v Praze. Výstava, která tam minulý týden odstartovala, se jmenuje Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně.

Co vše se dá v lidském těle nahradit, představuje Národní technické muzeum Video: Novinky

 
Článek

Výstava představuje různé funkční i estetické náhrady lidského těla. Jedná se třeba o protézy končetin, zubní, cévní či prsní implantáty nebo přístroje nahrazující funkce ledvin, jater, slinivky, srdce či plic. Seznamuje i s přístroji, které lidem kompenzují třeba hlas, sluch či zrak.

Organizátoři získali exponáty od šesti desítek subjektů.

Foto: Novinky

Sluchadlo Bedřicha Smetany

Výstavu připravilo Národní technické muzeum spolu s Univerzitou Karlovou a Národní lékařskou knihovnou.

„Výstava je koncipována jako soustava buněk. Idea byla, že by jednotlivé místnosti měly připomínat buňky nebo orgány lidského těla, které jsou vzájemně propojené, a procházet se dá z kterékoliv buňky výstavy do kterékoliv jiné,“ popsal výstavu Šimon Krýsl ze Zdravotnického muzea Národní lékařské knihovny.

Foto: Novinky

Alwallova ledvina - nejstarší dochovaný dializační přístroj

Výstava seznamuje s historií i současností protetiky. Ukazuje, kde jsou hranice oboru i jeho perspektivy. Poukazuje také na propojení různých oborů.

Lidé se budou moci pozastavit nad tím, k jakým výsledkům vedla v posledních desetiletích spolupráce odborníků z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu, i nad tím, jaké technologie a materiály odborníci používali či používají.

Podle slov Hynka Stříteského z Národního technického muzea se první myšlenka uspořádat výstavu zdravotnické techniky objevila přibližně před třemi lety. Dva roky na ní organizátoři pracovali intenzivně a poledních devět měsíců velmi intenzivně.

Foto: Novinky

Protézy dolní končetiny

Expozice je stěžejní akcí Národního technického muzea v letošním roce, otevřena bude až do 4. března příštího roku. Doplní ji široká nabídka speciálních programů pro školy a řada akcí pro veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám