Hlavní obsah

Co se v roce 2020 změní. Zvýší se rodičovská i důchody, zdraží alkohol

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem roku 2020 v Česku nastane několik významných změn. Od ledna kupříkladu vstoupí v platnost daňový balíček, který zvyšuje spotřební daň na alkohol, tabák a hazard. Zvyšuje se také rodičovský příspěvek. Novinky pro vás připravily přehled toho nejdůležitějšího.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Rodičovský příspěvek

Od ledna 2020 se zvýší rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun. Z dosavadních 220 tisíc vzroste na 300 tisíc. Kromě rodin s nově narozenými dětmi bude mít na navýšení nárok i část rodičů s dětmi do čtyř let - konkrétně ti, kteří k lednu rodičovský příspěvek na tyto děti nevyčerpali.

Část rodičů se snažila přesvědčit vládu, že takové nastavení je diskriminační, s takovým argumentem však neuspěli.

Vyšší příspěvek pro statisíce rodičů. Pro další je ve hře ústavní stížnost

Domácí

Zdraží alkohol i cigarety

V rámci daňového balíčku vláda od roku 2020 zvedla spotřební daň na tabák, alkohol a hazard. Argumentovala tím, že zdražení bude působit jako prevence před návykovými látkami. Podle opozice jen premiér Andrej Babiš (ANO) hledá peníze do rozpočtu.

Spotřební daň u půllitrové lahve 40procentního alkoholu vzroste z 57 korun na 64,50. Lahev tvrdého alkoholu tak zdraží zhruba o 9,10 koruny. Piva ani vína se zvýšení netýká.

Spotřební daň z tabáku a cigaret stoupne zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí krabička zdraží o 5,4 koruny, tabákové firmy ale avizovaly, že krabička může vyjít o 12 až 13 korun dráž.

Důchody

V rámci zákonné valorizace stoupnou důchody o 700 korun. Vláda přidala penzistům navíc dvě stovky. Celkem by tak senioři měli průměrně dostat o 900 korun víc.

Minimální mzda a zaručená mzda

Minimální mzda od ledna vzroste o 1250 korun na 14 600 korun. Za minimální mzdu v České republice pracuje asi 150 tisíc lidí. Zvedne se také zaručená mzda, která představuje nejnižší možný výdělek podle odbornosti a náročnosti práce. Vyplácí se v osmi stupních. Zvedne se z nynějších 13 350 až 26 700 korun na 14 600 až 29 200 korun.

Minimální mzda vzroste na 14 600 korun

Domácí

Platy státních zaměstnanců a platy učitelů

V roce 2020 si přilepší státní zaměstnanci. Dostanou přidáno 1500 korun. Učitelské platy vzrostou o deset procent. Osm půjde do tarifní složky, dvě procenta na odměny.

Povinné čipy pro psy

Od ledna začne platit veterinární zákon, který stanoví, že každý pes musí být označen čipem. Za nedodržení zákona bude majitelům hrozit pokuta až 20 tisíc korun.

Nezapomeňte na povinný čip pro psa. Hrozit bude pokuta až 20 tisíc

Domácí

Vyšší poplatek za zápis do katastru

V rámci daňového balíčku se zvyšuje poplatek za zápis do katastru nemovitostí. Ze současné tisícovky vzroste na dva tisíce korun. Vláda hájí stoprocentní nárůst inflací a vyšší administrativní náročností na katastrálních úřadech. Stát by měl díky změně získat 650 milionů korun za rok.

V rámci daňového balíčku se také zdaňují technické rezervy pojišťoven, což kritizuje pravicová opozice. Pojišťovny mají doplatit během dvou let asi 10,5 miliardy korun.

Zdanění loterií a výher

Vláda také rozhodla, že zvýší sazby zdanění loterií, a to ze současných 23 procent na 35 procent. Zdanění ostatních druhů hazardu, třeba z automatů nebo tombol, zůstává na dosavadní úrovni. Hráči budou zdaňovat výhry až od jednoho milionu korun.

Ponechat si celou milionovou výhru bez daně? Ještě je čas

Ekonomika

EET pro všechny

Od května 2020 bude nabíhat 3. a 4. vlna elektronické evidence tržeb (EET). Evidence se rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Tržby budou muset nově evidovat například řemeslníci, advokáti, účetní, lékaři nebo taxikáři.

Snížení DPH

S nástupem 3. a 4. vlny EET vláda rozhodla o snížení DPH například na vodné, stočné a stravovací i odborné služby (například kadeřnice či péče o postižené). 10procentní sazba DPH bude i na točené pivo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám