Hlavní obsah

Vyšší penze a minimální mzda, alimenty od státu, koalice sliby rozhodně nešetří

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S porodným pro druhé dítě a s ochranou matek-samoživitelek, kterým otcové dětí neplatí alimenty, počítá vznikající koalice soc. dem., ANO a lidovců. Vyplývá to z kapitoly o sociální oblasti obsažené v posledním návrhu koaliční smlouvy, který se Právu podařilo získat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a lídr hnutí ANO Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„Prosadíme porodné i na druhé dítě. Pro případy, kdy druhý rodič neplatí řádně výživné, prosadíme zákonnou úpravu řešící zálohované výživné poskytované za jasných podmínek státem,“ stojí ve smlouvě.

Ta v rámci podpory rodin s dětmi počítá i s výstavbou malometrážních sociálních bytů a startovacích bytů.

Kromě toho z kapitoly vyplývá, že vznikající koalice počítá se sloučením druhého a třetího pilíře, s valorizací penzí o inflaci a třetinu růstu reálných mezd od roku 2015 a s navýšením minimální mzdy na zhruba 10 tisíc korun.

Finální verzi koaliční smlouvy ladí všechny tři strany v Poslanecké sněmovně. Chtějí se na jejím konečném znění dohodnout ještě ve čtvrtek. Programovou část dohody představí šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ještě dnes prezidentovi Miloši Zemanovi.

Reklama

Související články

Nová daň by zdražila úvěry, tvrdí banky

Pokud by se strany vznikající vládní koalice dohodly na nové dani pro banky, vedlo by to podle náměstka výkonného ředitele České bankovní asociace Jana...

Výběr článků

Načítám