Hlavní obsah

Vysoké školy mají pro studenty UJAK 650 volných míst

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pro studenty speciální pedagogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) je na veřejných vysokých školách připraveno 650 míst. Po úspěšném splnění přijímacích zkoušek budou moci na školu nastoupit v letním semestru. V pátek to oznámila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Ministerstvo jednalo se všemi pedagogickými fakultami v Česku. „Celkem máme k dispozici kapacitu 650 míst v učitelských i neučitelských zaměřených oborech. Jednotlivé pedagogické fakulty v tuto chvíli schvalují podmínky přijímacího řízení,“ uvedla Valachová. Přijímací řízení budou pro ty studenty, kteří už mají část studia oboru speciální pedagogika za sebou.

Kapacita bude na školách zvýšena také od následujícího řádného akademického roku 2016/2017.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Studium o víkendu nebo individuál

„Aby bylo možné reálné dostudování, dojednali jsme s pedagogickými fakultami také možnost individuálních plánů a studia o víkendu,“ sdělila Valachová.

Připomněla, že s děkany fakult jednala nad rámec svých povinností. „Pokládám to za poslední krok, který jsme mohli učinit. Záleží na studentech, jakým způsobem tuto mimořádnou možnost využijí,“ prohlásila.

Ministryně věří, že pokud studenti považují dosavadní studium na UJAK za kvalitní, nebude pro ně problémem realizovat svoje studium na některé z pedagogických fakult na veřejných vysokých školách.

Studenti chystají demonstraci

Bývalí studenti speciální pedagogiky na UJAK, kterým vypršení akreditace zatím neumožnilo dostudovat, se ale chystají 24. října demonstrovat. Oznámili to ve čtvrtek. První demonstrace se uskutečnila už v září před ministerstvem školství. Nesouhlasí s tím, že obor na škole byl zrušen.

Do druhého ročníku magisterského oboru speciální pedagogika, kterému vypršela akreditace na konci září, mělo nastoupit 740 lidí. Většina ze studentů jsou pedagogové, kteří si studiem doplňovali kvalifikaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám