Hlavní obsah

Výsledky studentských voleb budou v pátek zveřejněny

Novinky, jas

Společnost Člověk v tísni se rozhodla zveřejnit výsledky Studentských voleb 2010. Učiní tak v pátek na svém webu. Původně měly být výsledky uveřejněny krátce po hlasování koncem dubna. Jelikož se však ze strany Asociace krajů zvedla proti tomuto termínu vlna kritiky, dohodla se společnost s hejtmany, že výsledky zveřejní až po konání voleb do Sněmovny. Kraje však tento týden obrátily a požádaly o okamžité zveřejnění kompletních výsledků.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Studentské volby se konaly i na Gymnáziu Postupická v Praze.

Článek

"Všem pedagogům a mladým lidem se omlouváme za komplikace a nejasnosti, které projekt provázely. Uvědomujeme si, že rozhodnutí odsunout vyhlášení výsledků voleb bylo mnoha pedagogy a studenty vnímáno jako ústupek," konstatoval Člověk v tísni v reakci na změny názorů krajů.

"Změna metodiky v průběhu projektu pak vedla k tomu, že výsledky některých škol byly spontánně zveřejněny. Sice to nebylo v souladu s nastavenými podmínkami, ale tuto aktivitu lze zpětně chápat jako vyjádření občanského postoje," konstatovala společnost s odkazem, že několik škol výsledky zveřejnilo.

Hejtmani: projekt nebyl zvládnutý

V úterním prohlášení, které podepsal předseda asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), psali hejtmani o údajných nepodložených útocích proti krajům, jim samotným i některým politickým stranám.

Projekt prý nebyl zvládnutý a stal se podle nich "předmětem nejtvrdšího politického boje" a "nehorázného útoku proti ČSSD".

Ze zveřejněných výsledků totiž plynulo, že pravice výrazně vítězila. [celá zpráva]

K okamžitému zveřejnění výsledků Studentských voleb vyzval minulý týden šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Jeho stranický kolega a středočeský hejtman David Rath přitom ještě před začátkem voleb školám ve svém kraji rozeslal dopis, v němž projekt označil za nevhodnou aktivitu a naznačil, že jejich pořádání může být v rozporu se zákonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám