Hlavní obsah

Výroba pervitinu v Česku nebezpečně vzrostla

Právo, Pavel Blažek

Výrobci pervitinu, typické drogy české drogové scény, se množí jako houby po dešti. Objevili totiž nový zdroj surovin, které lze bez problémů zcela legálně nakupovat v lékárnách. Jsou to léčiva obsahující pseudoefedrin. Bez něj se pervitin uvařit nedá. Policie loni odhalila 416 varen.

Článek

"Jestliže jsme před dvěma lety odhalili spolu s dalšími policejními složkami 261 varen, pak loni to už bylo 416 varen. Tak dramaticky se rozšířila česká drogová sféra. Vařiči se naučili dobývat pseudoefedrin z modafenu, nurofenu stopgrip, paralenu plus a dalších volně dostupných léčiv obsahujících pseudoefedrin," vysvětlil včera Právu současnou situaci na české pervitinové scéně ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous.

Komorousem zmíněná léčiva obsahují 30 miligramů pseudoefedrinu. Je to dostatečné a pro vařiče finančně výhodné množství. Například ze 100 tablet modafenu koupených v lékárně za cenu okolo 500 korun uvaří jeden gram pervitinu, který následně na drogové scéně prodají za 800 až 900 korun. Není sice tak čistý jako z efedrinu, ale české drogové scéně stačí.¨

Zákon surovinu pro vařiče umožňuje

Vařiči české drogové scény vystihli pochybení zákonodárců. Ti totiž umožnili, aby se léčivé přípravky s pseudoefedrinem volně prodávaly v lékárnách. "Modafen, nurofen stopgrip, paralen plus jsou podle platného zákona volně prodejné léčivé přípravky," odpověděla včera Právu mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Věra Černá. Právě díky této klasifikaci nemají vařiči pervitinu nouzi o suroviny.

"Pervitin má podobné účinky jako kokain. Je však mnohem levnější. Zákon umožňující dávat pseudoefedrin do volně přístupných léků je v českém prostředí špatný," míní důstojník NPC. Podle něj je třeba v toleranci surovin pro výrobu drog rozlišovat podle podmínek jednotlivých zemí. "V Latinské Americe je nutné eliminovat volný prodej manganistanu draselného, který slouží k výrobě kokainu. V ČR se to naopak musí týkat volného prodeje všeho, z čeho lze vyrobit pervitin," dodal.

Podle Komorouse udeřil jeho podřízený hřebík na hlavičku. "Policie sama problém drog a pervitinu v ČR nevyřeší. Při tvorbě zákonů je prostě třeba vzít zřetel k české drogové scéně. Tak, aby prekurzory (látky pro vaření pervitinu, pozn. red.) nebyly dostupně ve volném prodeji," zdůraznil Komorous.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám