Hlavní obsah

Výroba náhrady za chybějící framykoin trvá lékárníkům pět minut

Právo, Jan Martinek

Framykoin, antibiotická mast používaná k léčbě odřenin a jiných drobných poranění, v českých lékárničkách doslova zdomácněl. Nyní ale oblíbená mast v lékárnách už několik týdnů chybí a znovuobnovení dodávek se čeká až ke konci dubna. Některé lékárny si náhradu za framykoin nechávají vyrábět samy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výroba léčivé masti, která nahrazuje framykoin.

Článek

V obřím komplexu lékárenské laboratoře v Nučicích u Prahy, kterou provozuje společnost Česká lékárna holding (ČLH), provozovatel lékárenské sítě Dr. Max, trvá vyrobit jeden kelímek masti zhruba pět minut.

Většinu výroby zabírá překvapivě ruční práce: míchání masťových základů s účinnými látkami v třecích miskách pod infračervenou lampou připomíná spíš vaření než výrobu léků. „Pořád je to laboratoř, ne průmyslová výroba,“ řekla Právu zástupkyně vedoucího lékárníka Tereza Zahradníková, která má proces na starosti.

Framykoin není lék, jehož výpadek by byl život ohrožující
Tereza Zahradníková

Teprve poté se suroviny umístí do přístroje zvaného unguator, který mast míchá ve velmi rychlých otáčkách. Pak už je potřeba hotový výrobek umístit do speciálního kelímku, ze kterého jej pacient vytlačuje, a díky tomu tak vydrží déle než klasická mast v tubě.

Foto: Koláž Novinky.cz

V laboratoři v Nučicích takových kelímků denně připraví kolem stovky. „Framykoin není lék, jehož výpadek by byl život ohrožující, ale v rámci ČR je to jeden z nejznámějších a nejpoužívanějších přípravků. Jeho výpadku si mnoho lidí všimne, hledají se různé alternativy,“ vysvětlila Zahradníková.

V České republice lék vyrábí gigant Zentiva, který podle zjištění serveru Novinky.cz čeká na schválení nové výrobní linky Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

„Toto je krátkodobý výpadek týkající se pouze tří měsíců, proto nepřipadá v úvahu dovoz ze zahraničí. Lepší varianta je připravovat lék individuálně. V momentě, kdy se objeví na trhu, musíme výrobu hned přerušit,“ řekla Zahradníková.

Po výpadku sto objednávek denně

Podle mluvčího lékárenské sítě Dr. Max Michala Petrova centrální laboratoř eviduje denně někdy až kolem stovky objednávek. „Objednává se asi dvakrát víc než při minulém výpadku v říjnu 2015, který trval až do května 2016, což může mít víc příčin, možná jsou v lékárnách menší zásoby nebo je problém víc medializovaný,“ sdělil Právu Petrov.

Pacient si u laboratoře lék objednat nemůže, na základě receptu musí mast objednat lékárna. Framykoin se vydává pouze na lékařský předpis.

„U tohoto přípravku nelze uplatnit recept na běžný framykoin, lékař by měl předpis upravit tak, aby obsahoval rozpis individuálně připravovaného léku,“ upozornil Petrov. Do lékárny pak přípravek putuje s názvem Mast s neomycinem a bacitracinem.

Anketa

Používáte mast framykoin?
Často
67,3 %
Jen když určí lékař
14,7 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 1040 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám