Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Prozkoumejte hvězdy a vesmír v pražském planetáriu

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Během karantény určitě mnoho z nás hledí k nebi častěji než dřív. Pohled na hvězdy a měsíc je fascinující. Díky kamerám Novinek si nyní můžete prohlédnout nejen hvězdnou oblohu na promítací kopuli o průměru 23,5 metru. Pražské planetárium toho nabízí mnohem víc.

PlanetáriumVideo: Novinky

 
Článek

Pražské planetárium s průměrem promítací kopule 23,5 metru patří k největším na světě. Pouze několik planetárií v Asii a USA má kopuli o průměru 26 metrů.

Největší planetárium na světě, v ruském Petrohradu, má průměr promítací kopule 37 metrů. Diváci jsou, podobně jako v kině či divadle, usazeni v pohodlných sedačkách a sledují iluzi denní či noční oblohy.

Planetárium promítá obraz na strop ve tvaru kopule, tzv. sférický strop, který napodobuje nebeskou klenbu.

„Rádi bychom návštěvníky nadchli a inspirovali. Chceme ukázat, že vesmír je plný zajímavostí, dobrodružství a že je to místo plné zábavy,“ říká Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy.

Přistávací modul Apolla 11

Velkým lákadlem přímo před budovou je přesná replika přistávacího modulu Apolla 11, návštěvníci si ho mohou prohlédnout nejen zvenku, ale také se vměstnat dovnitř. To nenabízí nikdo jiný na světě.

Stavba více než osm metrů vysokého modulu Eagle stála cca 2,5 milionu korun. Váží 4 tuny, reálný modul 5 tun. Konstruovali ho pracovníci pražské hvězdárny a planetária podle plánů opravdového modulu, které uvolnila americká vesmírná agentura NASA. Je za tím jeden a půl roku práce tří lidí.

„Rozdíl od skutečného modulu je, že nemá například ochranu proti mikrometeoritům, konstrukce je z železných a ocelových profilů, reálný model z hliníkových a titanových slitin. Modul přece jenom nemusí letět do vesmíru,“ usmívá se Rozehnal.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Zoo Jihlava a Národního technického muzea. V úterý, tedy 7. dubna, navštívíme Muzeum Policie. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Kosmická loď Apollo 11 přistála na Měsíci 20. července 1969, její posádku tvořili velitel Neil Armstrong, pilot lunárního modulu Buzz Aldrin a pilot velitelského modulu Michael Collins. Armstrong s Aldrinem se v přistávacím modulu Eagle tentýž den spustili na povrch Měsíce.

Lidé mohou v Praze nahlédnout do makety lunárního modulu Apolla 11

Koktejl

O den později, 21. července 1969, se Armstrong jako první člověk dotkl měsíčního povrchu. Zde zazněla slavná věta: „Je to malý krůček pro člověka, velký skok pro lidstvo.“ Mise byla nejen o velkém technickém pokroku, ale i o velkém hrdinství.

Pražský modul je v měřítku 1:1 - návštěvníky proto překvapí, jak málo prostoru astronauti v modulu měli.

Vlastní zastávka

Planetárium zahájilo provoz v listopadu roku 1960, má dokonce i svou tramvajovou zastávku. Jezdí na ní nostalgická linka číslo 41 a řidiči na tuto zastávku musí couvat.

K Hvězdárně a Planetáriu hl. m. Prahy patří také Štefánikova hvězdárna na Petříně a Hvězdárna v Ďáblicích. Fungují společně pod konceptem PLANETUM.

Reklama

Výběr článků

Načítám