Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Projděte si s námi botanickou zahradu v Troji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou místa, kam se normálně nedostanete, protože nemáte čas. A nyní, když ho v době koronavirových opatření máte, se tam zase nedostanete, protože jsou zavřená, a řada lidí navíc nesmí z domu. Novinky pro vás proto připravily mimořádné přenosy ze zajímavých lokalit, které si můžete vychutnat i z domova. Tentokrát se podíváme do pražské botanické zahrady v Troji, která září všemi barvami.

Záznam: Jaro v Botanické zahradě v TrójiVideo: Novinky

 
Článek

Výlet do pražské botanické zahrady v Troji je nevšední zážitek, o který i přesto, že je v současnosti pro veřejnost uzavřena kvůli opatření vlády proti šíření koronaviru, nemusíte zůstat ochuzeni.

Novinky pro vás připravily živou prohlídku, kterou si můžete vychutnat z tepla domova, což přijde vhod právě dnes, kdy teploty v Praze po ranním mrazu jen velmi neochotně šplhají slabě nad nulu. Projdeme venkovní expozice v jižní části zahrady. Zde se podíváme na sbírku jehličnanů, Japonskou zahradu, vinici sv. Kláry, ornamentální zahradu, stopy dinosaura a další místa.

Velkým lákadlem Botanické zahrady Troja je i skleník Fata Morgana, který je však v současnosti bohužel uzavřen kvůli rekonstrukci.

Venkovní expozice pražské botanické zahrady byla pro veřejnost slavnostně otevřena už v roce 1992, od té doby se neustále upravuje a vyvíjí.

Japonská zahrada

V roce 1997 zde pak byla otevřena Japonská zahrada, která obsahuje tradiční meditativní část, typickou příjemným klidem, chýší a romantickými jezírky a také část sbírkovou, kde se scházejí mnohé vzácné rostliny z Japonska a Číny. Základ zahrady je voda, kámen a rostliny. Každoročně se zde koná i oblíbená výstava bonsají.

Japonská zahrada je tvořena s tradiční symbolikou. Například javory zde symbolizují moudrost, borovice věčný život a odolnost, pivoňky vznešenost, bohatství a moc nebo slivoně představující nový život, ctnost a dívčí krásu.

Vinice sv. Kláry

Od dubna 2004 je pak součástí botanické zahrady i památkově chráněná Vinice sv. Kláry s vinotékou. Tato vinice se nacházela v Troji pravděpodobně už za doby vlády Václava II. Společně s dalšími sedmi vinicemi (Arcibiskupská v Modřanech, Svatováclavská na Pražském hradě, Gröbovka na Vinohradech a další) patří k připomínkám zašlé slávy pražského vinařství.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme návštěvu třeba Národního muzea a Technického muzea. Zítra navštívíme Zemědělské muzeum. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Součástí vinařství sv. Kláry je také viniční domek, jeden z mála dochovaných viničních stavení z 18. století. Dnes se zde nachází malé zázemí pro vinaře a také vinotéka. Vedle toho se tu také nachází drobná Kaple sv. Kláry, kde běžně probíhaly každou neděli mše. Kaple je zasvěcená sv. Kláře, patronce a jmenovkyni stavebníkovy ženy Kláry Bernardiny, svobodné paní z Malzanu.

Ornamentální zahrada 

Ornamentální zahrada je součástí botanické zahrady už od roku 1992 a stále srdcem a centrem všeho dění. Plocha je rozdělena do několika samostatných částí, v jejichž středu je travnatá plocha se dvěma vznešenými sekvojemi. Součástí expozice jsou pak i další zajímavé dřeviny, trvalky, léčivé rostliny, okrasné trávy a mnohé další.

Součástí zahrady je také ornitologická výstava Ptáci naší zahrady. Letos už po jedenácté představuje dětem i dospělým základní typy krmítek i jejich nejčastější ptačí návštěvníky. Vysvětluje, čím ptáky správně krmit a proč je nově nutné krmit ptáky po celý rok.

Když do hor, tak s rouškou v batohu

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám