Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Prohlédněte si Prahu z kopule Národního muzea a omrkněte plejtváka myšoka

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Chlouba hlavního města Prahy, Národní muzeum, byla dlouhých sedm let uzavřena kvůli rekonstrukci. Slavnostně se muzeum otevřelo na výročí 100 let republiky 28. října 2018. Nyní je kvůli vládním opatřením opět zavřeno. Milovníci historie ale nemusí zoufat, protože díky kamerám Novinek mají nyní příležitost navštívit tento historický skvost z pohodlí svého domova.

Záznam: Národní muzemVideo: Novinky

 
Článek

Uzavření budovy využilo vedení ke zvelebování výstav a nyní hlavně také k restaurátorským pracím, které probíhají na kostře samice plejtváka myšoka.

Kostra plejtváka se restauruje poprvé po 132 letech.

Čtyři tuny

„Její oprava probíhá v sále, kde je umístěna již více než sto let. Kostra plejtváka myšoka je symbolem Národního muzea a nebyla nikdy dříve kompletně restaurována. Odborníci již odstranili staré tmely a výplně. Následně bude nutno udělat zcela nové vytmelení a celkově ošetřit vše tak, aby vznikla její základní kosterní podoba. V těchto dnech také dojde k sundání nejvíce poškozených částí kostry, kterými jsou čelisti,“ říká Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Velryba s příběhem. Plejtváka myšoka dostal do Čech inzerát

Historie

Na tomto velmi obtížném projektu spolupracuje Národní muzeum s Kloknerovým ústavem ČVUT a  s Fakultou chemické technologie VŠCHT. Muselo dojít k výpočtu statického modelu, aby byla vyloučena možnost poškození závěsného systému kostry.

Celá kostra váží zhruba 4 tuny, přičemž čelisti jsou nejtěžší částí a váží téměř půl tuny. Následně se budou čelisti restaurovat přímo v muzeu, poté budou nově zavěšeny tak, aby bylo do budoucna vyloučeno jejich poškození.

Návštěvníci díky tomu budou moci obdivovat tento 22,5 metru dlouhý exponát tak, jak jej viděli příchozí před více než sto lety. Během restaurátorských prací navíc Národní muzeum provede i speciální 3D skenování a vytvoří kompletní živou animaci, kterou návštěvníci uvidí v připravovaných stálých expozicích. Tím dostane předmět po více než sto letech nový rozměr, který naplňuje požadavky 21. století.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Planetária a Národního technického muzea. Ve čtvrtek, tedy 2. dubna, navštívíme hrad Bezděz. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Dechberoucí výhled na Prahu

Novinky mají také možnost ukázat divákům dechberoucí výhled na Prahu z kopule Národního muzea, která byla vůbec poprvé otevřena veřejnosti před rokem.

Dříve byl tento prostor veřejnosti uzavřen, a to z důvodu absence podlahy. V rámci dlouhodobé rekonstrukce byla v prostoru kopule podlaha dodělána, návštěvníci v ní mohou spatřit i kopuli panteonu.

Historicky vůbec poprvé otevřelo Národní muzeum kopuli. Výhled je dechberoucí

Cestování

Jedna z nejvýznamnějších pražských budov byla prohlášena už v roce 1962 za národní kulturní památku. Čechy milovaná a cizinci obdivovaná, osudově spjatá s novodobými českými dějinami, časem neoddělitelně splynula s představou o Národním muzeu jako instituci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám