Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Navštivte s námi zvířata v Safari Parku Dvůr Králové

Novinky, Kristýna Léblová
Dvůr Králové

Safari Park Dvůr Králové je stejně jako ostatní zoologické zahrady po celé republice pro veřejnost uzavřen. Pokud jste však zapálení milovníci zvířat, máte nyní možnost vyrazit na výlet z karantény ke slonům, žirafám nebo lvům díky kamerám Novinek.

Zoo Dvůr KrálovéVideo: Novinky

 
Článek

V polovině prosince královedvorská zoo slavnostně otevřela expozici žiraf a návštěvníci mají nově možnost tato majestátní zvířata pozorovat v zastřešeném prostoru, což dříve nebylo možné.

Celým pavilonem prostupuje vyvýšená dřevěná lávka, která umožňuje bezprostřední kontakt se žirafami bez bariér v podobě skla a mříží. Zde je k vidění skupina žiraf síťovaných.

VÝLETY Z KARANTÉNY: Cestování časem v Národním zemědělském muzeu

Koronavirus

Okapi

V roce 1901 se okapi stala jedním z nově objevených velkých savců. Je příbuzná žirafám. Přírodovědci po ní pátrali desítky let. Dlouho byla však jen přízrakem, o němž s obdivem mluvili domorodci. Je velmi plachá a díky proužkům na nohách a nádherné hnědé srsti na těle je v deštném pralese skvěle maskovaná. Pouze samci mají na hlavě kostěné růžky, na rozdíl od žiraf. Tyto pralesní žirafy se dorozumívají infrazvuky neslyšitelnými lidským uchem. V safari parku se podařilo okapi již dvakrát odchovat a je jedinou zahradou v Česku a na Slovensku, kde je můžete vidět. Momentálně jsou v safari k vidění samec Ewanga a samice Qiru.

Sloni a lvíčata

Sloni bývají oblíbenou atrakcí ve většině zoologických zahrad. V safari parku žijí slonice Umbu a Sali, které sem byly přivezeny v letech 1983 a 1984. Samotná expozice slonů má 320 metrů čtverečních a navazuje na ni venkovní výběh.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Národního muzea a Národního technického muzea. V pondělí, tedy 30. března, navštívíme Klášter sv. Anežky – výstavu Krásné madony. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Loni v červenci se královédvorská zoo radovala ze dvou koťat lvů berberských, která se zde narodila po třicetileté přestávce. Jejich matka, dvouletá samice Khalila, péči o dvojčata zvládá bravurně, přestože byla prvorodičkou. Otcem lvíčat je sedmiletý samec Bart, kterého návštěvníci vídají společně s jeho bratrem Napoleonem od roku 2014.

Když do hor, tak s rouškou v batohu

Koronavirus

Poslání

Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí.

Do Afriky královedvorská zoo z vlastního chovu převezla už více než sto zvířat několika významných druhů, aby podpořila tamní ohrožené populace. V roce 2009 vrátila do Afriky celkem sedm nosorožců, v roce 2016 osmého jedince.

V rámci kampaně Burn Horns Save Rhinos v roce 2014 a 2017 zorganizovala demonstrativní pálení rohoviny, aby upozornila na kritickou situaci nosorožců, jež jsou ve volné přírodě vyvražďováni kvůli rohovině, a vyzvala tak veřejnost a všechny vlády světa, aby se přestaly podílet na krvavém obchodu se zvířaty.

Je rovněž zapojena do několika ochranářských projektů zaměřujících se kromě záchrany nosorožců na další ohrožené druhy a na zlepšení jejich životních podmínek ve volné přírodě.

Chataři vyjet mohou, ale vláda to nedoporučuje

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám