Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Cestování časem v Národním zemědělském muzeu

Praha

V době, kdy kvůli koronaviru platí omezení pohybu a pro mnoho lidí karanténa, si nikdo nemůže jen tak vyrazit na místa, která by rád navštívil. Novinky pro vás proto připravily mimořádné přenosy ze zajímavých lokalit. Tentokrát se s námi můžete podívat na expozici do Národního zemědělského muzea, které má co nabídnout. Třeba cestování časem.

Záznam: Prohlídka Národního zemědělského muzeaVideo: Novinky

 
Článek

Národní zemědělské muzeum nabízí v této době na svých stránkách nzm.cz a na svých sociálních sítích zajímavý obsah jako online výstavy, kvízy, recepty z kurzů Uvařeno v muzeu a mnohé další.

Nyní si k tomu navíc můžete projít celé muzeum s námi v rámci našich Výletů z karantény. V úterý jsme vás vzali do botanické zahrady v pražské Troji.

VÝLETY Z KARANTÉNY: Projděte si s námi botanickou zahradu v Troji

Domácí
Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Národního muzea a Technického muzea. Zítra, tedy 26. března, navštívíme Winternitzovu vilu a 27. března pak Zoo Dvůr Králové. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Na střeše

Prohlídka začíná nezvykle na střeše muzea, kde jsou k vidění rostliny reprezentující jednotlivá roční období. Místo je jako stvořené pro pohodový piknik v trávě. Kromě toho je odsud opravdu nádherný výhled na Prahu.

Prohlídka pokračuje do expozice Zemědělství, která zde funguje už dva roky. Tou nás provede její autorka a vedoucí oddělení muzeologie Lucie Kubásková. Expozice má motto: Umírněnost. Cesta selského rozumu.

K vidění je zde třeba povedený model vesnice z 20. století.

Nemalá část expozice je určená pro děti. Za normálního provozu si zde mohou děti samy vyzkoušet některé zemědělské práce, například podojit model krávy. K vidění je chlívek s ovcí a kozou nebo obilné sýpky, kde se děti mohou zahrabat do zrní. Mohou si tu zahrát na archeology nebo si upéct chléb a utlouct máslo. Část expozice speciálně vyhrazené pro děti je seznamuje s životem hospodářských zvířat.

Podojit krávu nebo upéct chleba. Nová expozice Zemědělství v Praze láká nejen ty nejmenší

Koktejl

Expozice na pražské Letné se otevřela předloni v březnu. Muzeum na toto rozšíření čekalo sedmdesát let. Podobná expozice už zde jednou po druhé světové válce vznikla, ale vydržela jen pár měsíců.

V muzeu jako doma

Muzeum si můžete prohlédnout i online prostřednictvím mimořádné akce V muzeu jako doma. Jednou z expozic je cyklus fotografií českého zemědělství vytvořených Jindřichem Štreitem. Součástí jsou také snímky obrazů ze vzácné Šrobárovy sbírky, kterou tvoří 153 děl starých mistrům a evropských malířů 19. století. K dispozici jsou i akce a hry pro děti. Jsou zde různé vědomostní kvízy, zajímavé publikace ke stažení jako třeba Obrázkové statistiky zabývající se například myslivostí, lesnictvím, vodou, potravinami apod.

„Snažili jsme se rychle reagovat na nastalou situaci a všichni kolegové spojili síly, abychom veřejnosti poskytli co nejvíce podnětných informací. Je to malý příspěvek k tomu, jak zpříjemnit lidem pobyt v domácím prostředí – když nemohou oni na návštěvu k nám, mohou si nás pozvat k sobě domů,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Vědomostní kvízy pro děti jsou zde:  https://www.nzm.cz/aktuality/vedomostni-kvizy

Obrázkové publikace pro děti ke stažení: https://www.nzm.cz/aktuality/knizky-pro-male-i-velke-ke-stazeni

Vaření

V pohodlí domova si pak můžete zkusit i zajímavé recepty z populárních kurzů Uvařeno v muzeu, které připravili členové Asociace kuchařů a cukrářů ČR, a to včetně cukrářských receptů pro děti.

Expozice vznikla při příležitosti 100. výročí založení Československa. Národní zemědělské muzeum má mimo Prahu ještě další čtyři pobočky: v Čáslavi, na zámku Kačina, na zámku Ohrada a ve Valticích. Ty si můžete prohlédnout na stránkách muzea prostřednictvím krátkých videoprohlídek, které v současnosti muzeum nabízí. Na stránkách je také možnost poslechnout si odborné přednášky a prezentace z předešlých akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám