Hlavní obsah

Vyjednavači o koalici si notují. Shodli se na povinné školce i zrušení poplatků

Právo, Naďa Adamičková, Jiří Mach, Jan Martinek

Odborníci z možných budoucích vládních stran – soc. dem., ANO a lidovců – šlápli do pedálů. Po čtvrtku se už rýsují první shodné body případného koaličního programu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Andrej Babiš a Martin Stropnický za hnutí ANO.

Článek

Například zavedení povinného posledního ročníku v mateřských školkách a zrušení zdravotnických poplatků vyjma platby za lůžko v nemocnici. Ale i tam to vypadá na dohodu. Vítězí představa sociálních demokratů zastropovat denní poplatek šedesát korun třiceti dny v roce.

Tento návrh zákona, ale bez zmíněného stropu, už poslala Sněmovně Rusnokova vláda. Případná koalice zřejmě už v prosinci může ukázat, zda obstojí v jednom z prvních testů své soudržnosti.

„Nenašli jsme nic, kde by byl nějaký programový rozpor,“ potvrdil Právu zdravotnický vyjednavač soc. dem. Svatopluk Němeček. Podle něj zástupci ANO souhlasí se zrušením všech zdravotnických poplatků s výjimkou zastropovaného příspěvku na stravu v nemocnicích, jak to prosazuje ČSSD. [celá zpráva]

Shodli se na povinné školce

Vyjednavači ČSSD a ANO se ve čtvrtek také shodli, že povinná školka rok před vstupem do první třídy je dobrý nápad. S podobným plánem šli do voleb i lidovci.

„Shodli jsme se na podpoře předškolního vzdělávání a jsem rád, že jsme se shodli i na povinném předškolním roce,“ řekl Právu stínový ministr školství soc. dem. Marcel Chládek. Expert pro školství ANO Jiří Zlatuška potvrdil, že v programu ČSSD nevidí žádný problém: „Ve školství si myslím, že máme stoprocentní shodu.“

Chládek doufá, že povinný předškolní rok zajistí, aby všechny děti nastupovaly do základních škol řádně připravené. Vliv by to mělo mít zejména na děti ze sociálně znevýhodněných rodin, které do školky nechodí a často končí rovnou v praktických školách.

Lidovci mají mírnější, ale podobnou představu

Už před volbami argumentoval šéf lidovců Pavel Bělobrádek: „Není možné, abychom z těchto komunit měli děti, které jdou k zápisu v první třídě a neznají barvy. A to ne proto, že by nebyly inteligentní.“

Představa KDU-ČSL je sice mírnější, než navrhují soc. dem. a ANO, ale je jim velmi blízká. „Rodiče si budou moci vybrat, buď budou dítě vzdělávat sami, anebo půjde dítě do školky,“ řekl ve čtvrtek Právu Bělobrádek.

Rodiče by pak museli doložit, že dítě zvládá základní předpoklady pro školní docházku. Dnes je poslední ročník mateřské školy dobrovolný, ale pokud si rodič přeje dítě do školky dát, má obec povinnost mu místo zajistit, a to zdarma. Ostatní ročníky se platí a nikdo na ně nemá automaticky nárok.

KDU-ČSL dokonce chce školky otevřít i mladším dětem. Ve svém volebním programu se po německém vzoru zavázala, že bude „prosazovat právo rodičů na umístění dítěte do mateřské školy od tří let“. A to navzdory tomu, že i letos se asi 60 tisíc dětí do školek z kapacitních důvodů nedostalo.

Rozdílné názory v daňové politice

Zřejmě největším neuralgickým bodem v jednání soc.dem. a ANO bude daňová politika: ČSSD prosazuje daňovou progresi a zvýšení firemních daní, což Babišovo hnutí odmítá.

Přesto bylo čtvrteční jednání vyjednavačů v daňové a rozpočtové oblasti podle poslance za ANO Jana Volného přínosné. „Spoustu věcí jsme si odsouhlasili, zbývá ještě pár věcí, které si musíme vyjasnit. Porozuměli jsme si, teď už to bude velice konstruktivní,“ popsal Právu jednání Volný. Konkrétní příklady uvést nechtěl, to by podle něj bylo nekorektní.

Podobně mluvil i Jan Mládek za ČSSD, který by mohl zasednout v křesle ministerstva financí. „Vyjasňovali jsme si, s čím souhlasíme. Probírali jsme nejen daně, ale i rozpočet na příští léta a hospodářskou politiku. V tuto chvíli bych ale nerad komentoval jednotlivé body, protože jednání jsou na samém počátku,“ řekl Právu Mládek.

Stropnický: Žádný kostlivec ve skříni není

V oblasti zahraniční a obranné politiky vyjednával za ANO Martin Stropnický a za ČSSD Jan Hamáček a Lubomír Zaorálek. „Máme průniky i neprůniky. Zásadní problém nevidím, jen některé technické nejasnosti, ale žádného kostlivce ve skříni. Je to až překvapivé,“ řekl Právu Stropnický.

Bývalý premiér Vladimír Špidla vyjednává v resortu zemědělství, na který si ještě před volbami brousil zuby Michal Hašek, společně s Jaroslavem Faltýnkem za ANO.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marcel Chládek

Foto: Milan Malíček, Právo

Prof. Jiří Zlatuška

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček přichází do volebního štábu ČSSD, kde strana sledovala výsledky voleb do Poslanecké sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Podle informací médií je hlavním vyjednavačem v oblasti vnitra za ČSSD místo „pučisty“ Jeronýma Tejce Stanislav Huml, který byl dříve poslancem Věcí veřejných.

Reklama

Výběr článků

Načítám